Franciaországban marasztalná az Európai Parlamentet a miniszterelnök

Elisabeth Borne francia miniszterelnök felajánlotta az Európai Parlamentnek, hogy igen kedvező feltételekkel bérbe veheti azt a strasbourgi irodaházat, amelynek korábban az EP általi megvásárlása is szóba került. A franciák ezzel mintegy bebetonoznák, hogy az uniós intézmény székhelye továbbra is Strasbourgban marad, holott a „kétlakiság” költségvonzatai miatt már régóta kritikák tárgya. Az EP döntése júniusra várható, de az EP berkeiből több szkeptikus hang hallatszik, mint támogató.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 05. 10. 11:10
null
FRANCE-EU-PARLIAMENT Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök felajánlotta az Európai Parlamentnek (EP), hogy a testület bérelje ki a 2021-ben épült Osmose irodaházat. Az EP elnökének, Roberta Metsolának írt levélben felvázolt javaslat szerint a francia kormány megvásárolná az épületet, majd 99 évre bérbe adná az Európai Parlamentnek, a becsült 3,4 millió eurós piaci árnál jóval kedvezményesebb, évi hétszázezer eurós bérleti díjért. A vásárlás azonban jelentős terhet jelentene a francia adófizetők számára, írja a Politico.

Korábban az is felmerült, hogy az EP egy csereüzlettel megvásárolja az intézmény főépülete mellett található Osmose épületet. A jelenleg a parlamenti személyzet irodáinak otthont adó Salvador De Madariaga épületet szállodává alakították volna.

2022 februárjában Clement Beaune, Franciaország akkori uniós kapcsolatokért felelős minisztere bejelentette: elvi megállapodás született arról, hogy a parlament megvásárolja az Osmose épületét, és a képviselők tavaly októberben szűk többséggel jóvá is hagyták a megvásárlását, írja az Euractiv. A terv része volt a parlamenti épületek ambiciózus átalakítása, beleértve a plenáris ülésteremnek otthont adó brüsszeli Paul-Henri Spaak épület ötszázmillió eurós felújítását.

Az EP-nek az erről készült felmérések szerint 12 200 négyzetméternyi kapacitásra lenne szüksége, tehát bőven elférnének az irodák az Osmose 15 ezer négyzetméteres épületében. Csakhogy egyes frakciók vitatják ezt az igényt, és nem tartották elfogadhatónak, hogy a megélhetési válság kellős közepén vásároljon új épületet az EP. Nyomásukra ez az opció a jelek szerint teljesen lekerült a napirendről, és az új francia ajánlattal kapcsolatban is komoly fenntartásaik vannak.

„Nincs szükségünk erre az épületre. Nem kellene megvennünk. Nem kellene kibérelnünk. Még ajándékba sem kellene elfogadnunk” − írta Daniel Freund, a német zöldek európai parlamenti képviselője a Politicóhoz eljuttatott nyilatkozatában. Az EPP-s Rainer Wieland a hétfő esti zárt ülésről távozva csak annyit mondott: – Meg kell vizsgálnunk az ajánlatot.

– A viták minden bizonnyal folytatódni fognak. A képviselőcsoportomnak aggályai vannak a költséghatékonysággal kapcsolatban. Számos alelnök részéről merültek fel kérdések − mondta Marcel Kolaja cseh zöldképviselő, aki az EP egyik pénzügyi és adminisztratív ügyekkel foglalkozó úgynevezett quaestora. – Nem azt mondom, hogy ez egy rossz ár. A kérdés az, hogy ez az ajánlat megfelel-e az Európai Parlament igényeinek, mert nem szabad elfogadni az ajánlatokat csak azért, mert jók. Meg is kell felelniük az igényeknek − tette hozzá a cseh EP-alelnök.

Metsola és a tizennégy alelnök nemrég egy zárt ülésen megvitatta a javaslatot, de döntés nem született. Várhatóan júniusban térnek vissza a témára, addig is további részleteket várnak a francia féltől. Az EP vezetősége további pontosításokat és tájékoztatást kért a francia hatóságok ajánlatához fűzött feltételekről, a valós strasbourgi helyigényekről, valamint a Madariaga-épületre vonatkozó tervekről, mielőtt tárgyalnánk a francia hatóságokkal.  

Az Osmose egy korszerű irodaház, amely azonban az épület 2021-es megnyitása óta nagyrészt üresen áll, annak ellenére, hogy a tulajdonosok, az Icade francia ingatlancsoport és a Caisse des Depots francia állami pénzintézet 3,1 millió eurós bevételi lehetőséget látott benne. Az épület stratégiai elhelyezkedése és magas környezetvédelmi normái sokat nyomhatnak a latban.

Az Osmose épület megvásárlásának kérdése a politikai vonatkozásai miatt összetett. A javaslat elfogadása hosszú időre bebetonozná az EP magas extraköltségekkel járó kétlakiságát  (az intézménynek Brüsszelben is van egy székhelye), így a lépés lehetséges pénzügyi és egyéb vonzatai alapos vizsgálatot igényelnek.

Borítókép: Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.