Tajvan kínai inváziójára készülnek Washingtonban

A lőszergyártás felgyorsítását, a fegyvervásárlás lezárását és a kiberbiztonsági együttműködés fokozását javasolja az amerikai képviselőház Kínával foglalkozó bizottsága Tajvannal kapcsolatban. A bizottságot csütörtökön tájékoztatja a haditengerészet egy magas rangú parancsnoka azzal a céllal, hogy felkészítsék a szigetet egy esetleges kínai invázióra vagy blokádra.

2023. 05. 11. 13:59
null
Pingtung megye, 2016. augusztus 25. A tajvani hadsereg egyik F-16 Falcon típusú vadászbombázó repülõgépe a 32. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsõség) fedõnevû hadgyakorlaton a dél-tajvani Pingtung megyében 2016. augusztus 25-én. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo) Fotó: RITCHIE B. TONGO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai haditengerészet csendes-óceáni térségért felelős főtisztje, Samuel Paparo admirális csütörtökön zárt ülésen tájékoztatja a képviselőház Kínával foglalkozó bizottságát Tajvan „esetleges kínai inváziójáról” – közölte informátorokra hivatkozva a Defense News katonai szakportál.

A kétpárti, 16 tagú képviselőházi bizottságot még januárban hozták létre, azzal a céllal, hogy segítsenek Tajvannak megvédeni magát egy esetleges támadástól.

 Paparo várhatóan beszámol a törvényhozóknak arról, hogy Tajvannak mire van szüksége a védekezéshez, beleértve az erőforrásigényeket és -hiányokat, a képességeket, a modernizációs erőfeszítéseket, a logisztikát, valamint a szövetségesekkel és partnerekkel való koordinációt.

„A földrajzi adottságokat tekintve csak azzal tudunk harcolni, amink ott van – nyomatékosított Mike Gallagher, a bizottság elnöke a szakportálnak adott tegnapi nyilatkozatában. Hozzátette: 

Annak ellenére, hogy az ukrajnai háború egyfajta ébresztő a számunkra, az új készletek feltöltése és telepítése a csendes-óceáni hadszíntérre még nem fejeződött be.

Noha a bizottság hónapok óta készíti elő a kétpárti Tajvan támogatásáról szóló ajánlássorozatát a 2024-es évre vonatkozó költségvetésbe, azt most a republikánusok elhalasztották az adósságplafon emeléséről szóló pártpolitikai vita közepette. A javaslat egyébként várhatóan konkrét intézkedéseket fogalmaz majd meg Kína elrettentésére Tajvan lerohanásától, vagy blokád alá helyezéséről.

Mint ismert, amíg Peking az „egy Kína” elv értelmében saját részének tekinti Tajvant, addig a de facto önálló államként működő „szigetország” ragaszkodik a teljes függetlenségéhez, amelyet Amerika egyre látványosabban támogat – ám hivatalosan nem ismeri el Tajpej függetlenségét. Washington egyébként szakértők szerint egyre inkább felrúgni látszik a szigettel kapcsolatos „stratégiai kétértelműség” doktrínáját, amelyben biztosítja ugyan Tajpejt a potenciális támadások elleni védekezéshez szükséges erőforrásokról, de nem ismeri el a sziget függetlenségét.

Áprilisban a Kína-bizottság egy hadgyakorlat szimulációjában arra jutott, hogy fel kell gyorsítani a kiemelt fontosságú lőszerek gyártását, a Tajpej felé elmaradt 19 milliárd dolláros fegyvervásárlás lezárását, és erősíteni kell a Tajvan és az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) közötti kiberbiztonsági együttműködését is.

Gallagher szerint azonban „naivitás azt gondolni”, hogy képesek lesznek ütőképes erőket a Csendes-óceáni térségbe telepíteni – utalva arra, hogy Peking a környező tengerek számos szigetére, zátonyaira katonai bázisokat épített, amely megnehezíti ellenséges hatalmak mozgását és műveleteit a térségben.

A bizottság elemzésében arra jutott, hogy az Egyesült Államoknak 1000-1200 nagy hatótávolságú hadihajó-elhárító rakétára lenne szüksége egy Kína és Tajvan között kialakuló konfliktusban, ám Washingtonnak jelenleg kevesebb mint 250 ilyen van készleten.

Gallagher arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek gyors legyártása is nehézkes, hiszen a költségvetésben a rendelkezésre álló források Ukrajna támogatására vannak lekötve.

„Cselekednünk kell, hogy felfegyverezzük Tajvant és elrettentsük Kínát az agressziótól, mielőtt bármilyen válság kezdődne” – mondta Gallagher nyilatkozatában. A Pentagon most arra készül, hogy a meglévő amerikai készletekből fegyvereket szállítson Tajvanra, ám ehhez Joe Biden elnök felhatalmazása szükséges – épp mint Ukrajna esetében.

A The Washington Post amerikai napilapban megjelent véleménycikk szerint éppen ezért néhány republikánus politikus visszafogná Kijev támogatását, hogy nagyobb fókuszt helyezhessenek Tajvanra – és így Washington igazi ellenfelére, Kínára.

Csao Po (Zhou Bo), a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) egykori ezredese, a Csinghua Egyetem Nemzetközi Biztonsági és Stratégiai Központjának vezető munkatársa szerint valószínűbb, hogy éppen a térség „felfegyverzéséből fakadó baleset, vagy hiba okozza a konfliktus kirobbanását”.

Erre a Spratly-szigetek körüli vizek például szolgálhatnak, ugyanis már több jelentés is érkezett kínai és Fülöp-szigeteki hajók „közeli összeütközéséről”.

Az igazi kihívás Kína és az Egyesült Államok (valamint szövetségesei) számára nem egy új hidegháború elkerülése, hanem egy baleset által kiváltott konfliktus elkerülése

 – mondta Csao utalva a térség területi vitáira és „Peking szuverenitásának a megkérdőjelezésére”.

Borítókép: A tajvani hadsereg egyik F–16 Falcon típusú vadászbombázó repülőgépe a 32. alkalommal megrendezett Han Kuang (Kínai Dicsőség) fedőnevű hadgyakorlaton a dél-tajvani Pingtung megyében 2016. augusztus 25-én (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.