Több ezer katona kerített körbe Salvadorban egy falut, ahol egy rendőrt meggyilkoltak - videóval

Salvadorban Nayib Bukele elnök utasítására mintegy 5500 katona kerített körbe egy falut, ahol korábban egy rendőr gyilkosság áldozata lett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 18. 6:47
Nayib Bukele, Salvador elnöke  (Fotó: Facebook/Nayib Bukele)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő szerdán Twitter-oldalán közölte, hogy a biztonsági erők feladata kézre keríteni a gyilkosságért felelős bandatagokat az északi fekvésű Nueva Concepción településen. Hangsúlyozta, hogy a tettesek drágán megfizetnek ezért a bűncselekményért. 

Salvadorban a parlament valamivel több mint egy éve hirdetett rendkívüli állapotot a bűnbandák okozta erőszakhullám megfékezésére.

Bukele elnök tavaly márciusban hirdetett „háborút” a bandák ellen a rendkívül rossz közbiztonságáról hírhedt közép-amerikai országban. A rendkívüli állapot lehetővé teszi, hogy a hatóságok letartóztatási parancs nélkül is őrizetbe vegyék a gyanúsítottakat. Emellett számos alapjogot, köztük a gyülekezési jogot is felfüggesztették. 

A kormány továbbá a korábbi kilencről negyvenöt év szabadságvesztésre szigorította a bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények büntetési tételét, a bandák nyilatkozatait közlő újságírókat pedig tizenöt évig terjedő börtön fenyegeti. 

Tavaly március óta már több mint 63 ezer embert tartóztattak le, további ötezer gyanúsítottat azonban elengedtek bizonyítékok hiányában. Miközben a gyilkosságok száma jelentősen csökkent, jogvédők az emberi jogok megsértését állítják pellengérre.

Borítókép: Nayib Bukele, Salvador elnöke  (Fotó: Facebook/Nayib Bukele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.