Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

A párizsi vezető szerint a saját maga elé állított vörös vonalak a gyengeséget jelképeznék. Macron nem nyugszik, s Európát akár háborúba is vinné.

2024. 05. 05. 9:51
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2024. április 18. Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos informális találkozóján Brüsszelben 2024. április 18-án. MTI/AP/Omar Havana Fotó: Omar Havana
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia elnök úgy látja, hogy Oroszország ideges reakciója a stratégiai bizonytalanságról javasolt felvetésére bizonyítékul szolgál arra, hogy az ötlet működik. Ezt a La Tribune-nak adott interjújában mondta Emmanuel Macron.

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia államfő kampánynyitó beszédet tart az európai parlamenti választásokra készülőben a párizsi Sorbonne egyetemen 2024. április 25-én.  (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Az ilyen stratégiai bizonytalanságra az egyik példa a francia elnök azon kijelentése, miszerint nem zárja ki csapatok küldését Ukrajnába. Az viszont már más kérdés, hogy Moszkva szerint nagyon veszélyes a tendencia, hogy az európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak. Ezt mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pedig egyenesen komoly figyelmeztetést küldött a háborúpárti nyugati politikusoknak. Szerinte az ország védelméért felelős orosz ügynökségek kétségtelenül megtorolják, ha Oroszországon belül bármilyen csapást mérnek. Úgy fogalmazott:

Szeretném még egyszer figyelmeztetni Washingtont, Londont, Brüsszelt, hogy a Krím elleni bármilyen agresszív fellépés nemcsak kudarcra van ítélve, hanem olyan megtorló csapást fog kiváltani, amely megsemmisítő lesz

Macron lépései háborúba taszíthatják Európát

Macron azonban úgy tűnik nem nyugszik, s nem is akar semmiféle vörös vonalat állítani az oroszokkal szembeni esetleges konfliktusban. Az interjúban arról is beszélt, hogy Oroszország 2022 februárjában figyelmen kívül hagyta a nemzetközi jogot, teljes körű agresszív háborút indított egy másik szuverén állam ellen, és rendszeresen fenyegetőzik nukleáris fegyverek bevetésével. Moszkva nukleáris fegyvereinek erejéről a lapunk korábbi cikkében is írtunk. A rettegett orosz „Sátán II” nukleáris fegyver például milliókat ölne meg és egész nagyvárosokat tenne a földdel egyenlővé.

Egyébként, mint arról korábban beszámoltunk, Emmanuel Macron is hajlandó megvitatni a francia nukleáris robbanófejek használatát az orosz fenyegetésekkel szemben.

A párizsi vezető ugyanakkor úgy véli, hogy az orosz fenyegetéssel szemben a gyengeség jele lenne, ha korlátozná magát néhány vörös vonal felállításával.

Kiemelte, hogy Ukrajnában nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonsága forog kockán. Mert ha Oroszország győz, „a következő másodpercben nem lesz biztonság sem Romániában, sem Lengyelországban, sem Litvániában, sem Franciaországban”.

Macron úgy véli, hogy Dmitrij Peszkov reakciója a kijelentéseire csak megerősítik Franciaország álláspontját.

Oroszország lázas reakciója azt mutatja, hogy igazunk van, ha nem zárunk be egyetlen ajtót sem, különben az azt jelentené, hogy beleegyezünk a szabályokon alapuló nemzetközi rend, tehát a béke és a biztonság feladásába

 – mondta.
Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos informális találkozóján Brüsszelben 2024. április 18-án. (Fotó: MTI/AP/Omar Havana)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.