Új csörte robbant ki a nemzetközi porondon, Kína és Kanada ugrott egymásnak

Kitiltás Kanadából, majd válaszlépés Kínából. Ottawa még tegnap azért utasított ki egy kínai diplomatát, mert az ország hírszerző szolgálata szerint beavatkozott a belügyekbe, és megpróbált célba venni az ország egyik törvényhozóját. Peking indokolatlan provokációnak minősítette az esetet, de a válaszlépés sem maradt el. Kína és Kanada viszonya egyre inkább kiéleződik.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, MTI2023. 05. 09. 18:31
null
This picture taken on December 5, 2017, shows Canadian and Chinese flags taken prior to a meeting with Canada's Prime Minister Justin Trudeau and China's President Xi Jinping at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing. (Photo by Fred DUFOUR / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszlépésre szánta el magát Kína és kiutasított egy kanadai diplomatát Sanghajból – tovább fokozva ezzel a két ország közötti feszültségeket – miután hétfőn az észak-amerikai ország kiutasította Csao Vej kínai diplomatát, aki a kanadai biztonsági hírszerző szolgálat szerint beavatkozott Kanada belügyeibe, és megpróbált célba venni az ország egyik törvényhozóját, a konzervatív Michael Chongot, aki élesen bírálta Kína ujgur muzulmán kisebbséggel szembeni bánásmódját. 

Ottawa lépését észszerűtlennek nevezve Peking és felszólította Jennifer Lynn Lalonde-ot, a sanghaji kanadai konzulátus konzulját, hogy május 13-ig hagyja el Kínát – állt a kínai külügy közleményében, amelyet a Reuters hírügynökség szemlézett.

A kanadai fél indokolatlan provokációjára válaszul Kína megfelelő megtorló intézkedéseket foganatosított. Ez abszolút igazságos és szükséges volt. Felszólítjuk Kanadát, hogy azonnal hagyjon fel az észszerűtlen provokációkkal,

– mondta Vang Venbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője. Hozzátette: hogyha Kanada figyelmen kívül hagyja Peking figyelmeztetését és továbbra is meggondolatlanul cselekszik, akkor Kína határozottan és erőteljesen vissza fog vágni, aminek minden következményét a kanadai félnek kell majd viselnie.

A Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálat (CSIS) 2021-ben készített jelentést Kína kanadai befolyását vizsgálva. Miután a jelentés részletei május 1-jén napvilágra kerültek, a kanadai The Globe and Mail lap is arról számolt be, hogy az ázsiai ország információkat gyűjtött Michael Chong konzervatív kanadai képviselőről és családjáról, feltehetőleg azért, hogy ezzel példát statuáljon, és mindenkit elrettentsen attól, hogy Kína-ellenes kormányzati álláspontot képviseljen.

Peking állítja, hogy soha nem avatkozott be Kanada belügyeibe, és ez nem is áll érdekében, ugyanakkor a The Globe and Mail – meg nem nevezett nemzetbiztonsági forrásra hivatkozva – azt állította, hogy a Kanada által kedden kiutasított Csao Vej részt vett a Chongról szóló hírszerzési információk gyűjtésében. 

Chong, aki elmondása szerint az újságokból értesült a családtagjait fenyegető potenciális veszélyről, határozottan bírálta a Justin Trudeau vezette kanadai kormányát. 

Trudeau ma reagált: érthető a megtorlás, de nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek minket. Sajtónyilatkozatában, amelyet az MTI szemlézett, hozzátette: 

A továbbiakban is minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy megóvjuk a kanadaiakat az idegen beavatkozásoktól.

Kína és Kanada közt a diplomáciai feszültség 2018-ban vált tapinthatóvá, miután amerikai kérésre Kanada őrizetbe vette Meng Van-csout, a Huawei Technologies kínai vállalat csalással vádolt pénzügyi igazgatóját. Ezt követően Peking kémkedés vádjával letartóztatott két kanadai polgárt – köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrigot –, továbbá hároméves tilalmat vezetett be Kanada egyik legnagyobb exportterményének számító repce behozatalára – noha ezt a korlátozást tavaly fel is oldotta.

Borítókép: A 2017 december 5-én készült képen a kanadai és kínai zászlók láthatók a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau és a kínai Hszi Csin-ping elnök találkozója előtt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.