Volodimir Zelenszkij: Putyint bíróság elé kell állítani a háborús agresszióért

Az ukrán elnök szerint a nürnbergi perhez hasonló eljárásra van szükség az igazságtételhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 04. 18:22
ZELENSZKIJ, Volodimir
Hága, 2023. május 4. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek Hágában 2023. május 4-én. MTI/EPA/ANP/Remko De Waal Fotó: Remko De Waal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nemzetközi bíróság elé kell állítani az Ukrajnában elkövetett háborús agresszió miatt, és ehhez egy külön törvényszéket kell létrehozni – hangsúlyozta csütörtökön Volodomir Zelenszkij ukrán elnök Hágában.

Az elnök a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) meglátogatása után mondott beszédében kiemelte: valódi, teljes jogú bíróságra van szükség, amely megtorolja az orosz agressziós bűncselekményeket.

Igazságszolgáltatás nélkül nincs béke

– érvelt beszédében Zelenszkij, és azt mondta, hogy a nürnbergi perhez hasonlóan kell eljárni az orosz háborús bűnösök ellen.

Hangsúlyozta, hogy a valódi igazságszolgáltatás érdekében nem szabad kifogásokat keresni, vagy a hatályos nemzetközi jog korlátaira támaszkodni.

„Ehelyett bátor döntéseket kell hozni, és kijavítani a nemzetközi jog hiányosságait. Ahogy a nürnbergiek tették, nekünk is úgy kellene cselekednünk” – tette hozzá.

Az ukrán vezető szerint mindenki úgy szeretné látni Putyint Hágában, a nemzetközi jog fővárosában, amint igazságosan megbűnhődik tettei miatt. "

Amennyiben győzünk, ez fog történni, és egészen biztos vagyok benne, hogy győzni fogunk

– jelentette ki.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én. (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.