„A gyermekek hivatalos dokumentumaiban egy anyának és egy apának van hely”

Egyre több a bonyodalom Olaszországban a szivárványcsaládok gyerekeinek anyakönyvezése körül.

2023. 06. 22. 16:34
lmbtq italy
Two gay men wear a peace flag with two interlocking male symbols during the Napoli Pride in Naples, Southern Italy, on July 2, 2022. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban nagy port vert fel, hogy Padova prefektusa, Valeria Sanzani megtámadta a korábbi gyakorlatot, amely két anya nevét tüntette fel az anyakönyvezési dokumentumokban, miközben az olasz joggyakorlat csak a biológiai szülő nevének megjelölését engedélyezi az azonos nemű párok esetében. 

Összesen 33 szivárványcsalád gyermekét érinti az új intézkedés, akik regisztrációját 2017 óta engedélyezte Sergio Giordani baloldali polgármester. Hasonló eset történt februárban a baloldali vezetésű Milánóban, ahol a helyi prefektus, Renato Saccone tett pontot a vitás kérdésre. 

Azonnali hatállyal betiltotta a korábbi gyakorlatot, és egyetlen, egészen pontosan a biológiai szülő feltüntetését engedélyezte a továbbiakban a gyermek anyakönyvezési dokumentumaiban. 

A múltban ugyanis bevált gyakorlat volt, hogy a baloldali polgármesterek, az érvényben lévő jogszabályokkal szembemenve, az azonos neműek élettársi kapcsolatban nevelt gyerekeit mindkét szülő nevével regisztrálták. 

A napokban parlamenti vitára bocsátott béranyaság univerzális bűncselekménnyé nyilvánításával erre a kényes kérdésre is válasz születhet, hiszen a külföldön végrehajtott gyakorlatot is szigorúan büntetné. 

A Carolina Varchi Olasz Testvérek párt képviselője által felterjesztett törvényjavaslat szigorúan büntetné az olasz állampolgárok számára külföldön élő nők méhének bérbe vételét akkor is, ha olyan államban történik, ahol a gyakorlat jogilag elfogadott. 

Az LMBTQ jogegyenlőségért küzdő baloldali politikus, Alessandro Zan szerint a Meloni-kormány embertelenül bánik a gyermekekkel, és azért üldözi a szivárványcsaládokat, hogy elterelje a figyelmet az ország valós problémáiról. A jobbközép kormány azonban úgy véli, a gyermekek hivatalos dokumentumaiban egy anyának és egy apának van hely, nem pedig egyes vagy kettes szülőnek, két anyának vagy két apának, ezt pedig minden hivatalban tiszteletben kell tartani. 

Az Európai Parlament 2021-ben minden tagállamot felszólított, hogy az azonos nemű szülők gyermekeit minden országban ugyanazok a jogok illessék meg, mint minden más gyermeket. Az Európai Parlament képviselői a milánói eset kapcsán a márciusi plenáris ülésen arról szavaztak, hogy meg kellene büntetni Olaszországot, amiért elutasította a gyermekek jogegyenlőségére vonatkozó uniós jogszabályt. A padovai döntés kapcsán azonban nem kommentálták a döntést. 

A családpolitika ugyanis nem tartozik az Európai Unió illetőségi körébe. 

Az olasz jogalkotás szerint a szivárványpárok élettársi kapcsolatban nevelt gyerekeik esetében csak a vér szerinti szülő szerepelhet az okiratokban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Eliano Imperato/Controluce/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.