Hamarosan Strasbourgban jelenik meg Eva Kaili

A hatóságok engedélyezték, hogy a korrupciós botrányok miatt lemondatott EP-alelnök elhagyja Brüsszelt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 11. 18:09
KAILI, Eva
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyhatja Brüsszelt Eva Kaili, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke, a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja – számolt be vasárnap a Politico brüsszeli hírportál. A portál kiemelte, a görög politikus hivatalos ügyben utazik a belga fővároson kívülre, ugyanis jogi csapatának sikerült elérnie, hogy Kaili részt vehessen az EP jövő heti plenáris ülésén a franciaországi Strasbourgban.

A Brüsszeli Igazságügyi Tanács úgy döntött, Michel Claise vizsgálóbíró és Raphael Malagnini szövetségi bíró egyetértésével, hogy Kaili kizárólag munkavégzés miatt utazhat Strasbourgba. A nyomozást vezető bíró engedélye nélkül azonban nem utazhat máshová Franciaországban

– közölték vasárnap a politikus ügyvédei, Sven Mary és Michalis Dimitrakopoulos.

Eva Kailit tavaly decemberben az elsők között vették őrizetbe a brüsszeli korrupciós botrányban egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás során. Miután a bírósági tárgyalásra váró őrizetét többször meghosszabbították, április közepén Kailit a börtönből házi őrizetbe helyezték át és elektronikus nyomkövetővel látták el. Május végén a belga ügyészség közölte, hogy az uniós törvényhozó már nincs házi őrizetben.

Az EP volt alelnökét azóta sem látták viszont a testület brüsszeli irodájában, ám ügyvédje arról tájékoztatta a sajtót, múlt héten már járt a munkahelyén.

Kailit a vesztegetési ügyben játszott szerepe miatt megfosztották az EP-alelnöki tisztségétől, de továbbra is a testület ülésező képviselője marad. Több, június elején megjelent médiainterjúban megismételte, hogy ártatlan, és azzal érvelt, hogy a hatóságok azért vehették célkeresztbe, mert túl sokat tudott a kormányzati kémkedésről.

Borítókép: Eva Kaili görög szocialista képviselő (Forrás:MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.