Kész bevetni az atomfegyvert Lukasenka

Napokon belül megérkeznek Belaruszba az első orosz taktikai nukleáris fegyverek.

2023. 06. 14. 11:44
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Minszk, 2022. december 19. Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõ a kétoldalú megbeszélésük elõtt Minszkben 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoznak Fehéroroszországban. MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Konsztantyin Zavrazsin Fotó: Konsztantyin Zavrazsin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Isten ments, hogy döntenem kelljen ezeknek a fegyvereknek a használatáról, de nem haboznék, ha országunkat megtámadnák” – szögezte le Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök annak kapcsán, hogy hamarosan országába érkeznek az orosz taktikai nukleáris fegyverek. A Reuters hírügynökség közlése szerint 

Belarusz megkezdte a katonai eszközök fogadását, Lukasenka ismertette, néhány közülük háromszor erősebb annál, mint amiket az Egyesült Államok 1945-ben ledobott a két japán városra, Nagaszakira és Hirosimára.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még tavasszal jelentette be, hogy rövid hatótávolságú nukleáris fegyvereket telepít nyugati szomszédja területére – a Szovjetunió felbomlása óta most kerül sor először arra, hogy nukleáris robbanófejeket Oroszországon kívülre telepítenek. Legfrissebb hírek szerint a fegyverek néhány napon belül már Belaruszban lehetnek. Noha a Kreml akkor hangsúlyozta, a fegyverek orosz ellenőrzés alatt maradnak, Lukasenka kedden arról beszélt a Rosszija 1 orosz állami televíziós csatornának, hogy nem jelent problémát megegyezni Oroszországgal a nukleáris fegyverek használatáról. Hangsúlyozta, bármelyik pillanatban felvehetik a telefont, hogy egyeztessenek.

Hogy miért van szükség rájuk? Azért, hogy egyetlen külföldi katona se tegye be újra a lábát belarusz földre

közölte a posztszovjet ország elnöke a katonai eszközökkel kapcsolatban.

A taktikai nukleáris feltételek Belaruszba való telepítésének Minszk és Moszkva megegyezésén túl van egy másik feltétele is: gondoskodni azok megfelelő tárolásáról. Lukasenka közlése szerint már több, a szovjet korszakból megmaradt létesítmény készen áll arra, hogy befogadják a katonai eszközöket. Korábban a világ vezető nagyhatalmai, az Egyesült Államok és Kína is óva intette Moszkvát a fegyverek ukrajnai bevetésétől. Belarusz tavasszal arra hivatkozott a nukleáris fegyverek kapcsán, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei okozta fenyegetés miatt egyeztettek meg Moszkvával az atomfegyvereknek az országban történő állomásoztatásáról.

Mindig is célpontok voltunk. A Nyugat 2020 óta darabokra akar tépni minket. Eddig senki sem harcolt olyan ország ellen, amely nukleáris fegyverekkel rendelkezik

– fogalmazott Lukasenka.

A belarusz elnök korábban többször is azzal vádolta a Nyugatot, hogy megpróbálják őt megbuktatni, miután hatalma ellen 2020-ban tömeges tiltakozások robbantak ki. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő a kétoldalú megbeszélésük előtt Minszkben 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoznak Fehéroroszországban (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Kreml Konsztantyin Zavrazsin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.