Bíróság is kimondta: az ember vagy nő, vagy férfi

Egy svájci „interszex személy” gender nélküliként akart szerepelni a hivatalos dokumentumokban, első fokon neki adtak igazat, de a svájci legfelsőbb bíróság felülbírálta a döntést.

Magyar Nemzet
2023. 06. 14. 14:01
Toronto,,Canada,-,Feb,1,2019,:,All,Gender,Restroom
1412274404 Fotó: PixneySweden
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci polgároknak továbbra is vagy nőként, vagy férfiként kell feltüntetniük magukat a hivatalos iratokban, más opció nincs − írja a cikkében a Mandiner

Az alpesi ország legfelsőbb bírósága egy korábbi ítéletet bírált felül, amelyben egy interszex személy gender nélküliként kívánta magát feltüntetni a hivatalos dokumentumokban.

Mint írják, 

egy Julian néven ismert személyt nőként regisztráltak születésekor, de később rájött, hogy valójában nem az, de nem is férfi, hanem inkább nem bináris. 

A most már Berlinben élő svájci állampolgár Németországban be tudta jegyeztetni nemsemleges állapotát, de eredeti svájci dokumentumain, például a születési anyakönyvi kivonatán nem tudta ezt megtenni. Egy aargaui bíróság Juliannak adott igazat, de a svájci legfelsőbb bíróság felülbírálta a döntést − közölte a lap.

A bírák azt is kimondták, hogy rendszerszintű döntést a választott képviselőkből álló parlament tud hozni erről. Decemberben ugyanakkor a svájci szövetségi kormány úgy döntött, hogy nem változtatja meg a rendszert, és csak nők és férfiak lehetnek Svájcban. Julian viszont, úgy tűnik, nem nyugszik bele a döntésbe, az Emberi Jogok Európai Bíróságához akar fordulni az igazáért.

Borítókép: Torontói mosdófelirat (Fotó: PixneySweden)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.