Szlovák képviselő: Nem normális, hogy magyar származású miniszterelnöke van az országnak

Nem normális, hogy Ódor Lajos Szlovákia miniszterelnöke lehet magyar származásúként – jelentette ki Rastislav Schlosár szerdai felszólalásában a szlovák parlamentben.

Magyar Nemzet
2023. 06. 15. 9:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákiában mindenkinek lehetősége van a politikai önérvényesítésre – válaszolta Robert Fico, a szlovákiai Smer párt elnöke, amikor Ódor Lajos kinevezését követően egy sajtótájékoztatón megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy a kormányfő magyar nemzetiségű – írja a Ma7.sk.

Ódor Lajosnak eddig különösebben nem firtatták magyar nemzetiségét a szlovák parlamentben, mint írja a ma7.sk, leginkább „sorosozták” őt.

A napokban azonban a kormányprogram vitájában a Marián Kotleba-féle ĽSNS (A Mi Szlovákiánk Néppárt) képviselője, Rastislav Schlosár azt kérdezte képviselőtársaitól, miként vélekedne Ludovít Stúr (a XIX. századi szlovák nemzeti mozgalom vezetője) a jelenlegi helyzetről?

Schlosár azt válaszolta,

nem tartja „normálisnak, hogy az egyik legfőbb közjogi méltóság egy kisebbség képviselője legyen, hiszen a többséget kell képviselnie”.

A felszólalás idején Ódor Lajos nem tartózkodott az ülésteremben.

Borítókép: Ódor Lajos, az új, szakértői szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke elfoglalja hivatalát a pozsonyi kormányépületben a kormány kinevezési ünnepsége után, 2023. május 15-én. Ódor Lajos eddig a szlovák jegybank alelnökeként szolgált (Fotó: MTI/ EPA/Christian Bruna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.