Az ukrán „cápa”, ami sok fejtörést okozhat Moszkvának + videó

A hazai fejlesztésű tengeri drón alkotói szerint gyorsabb, mint bármi a Fekete-tengeren.

Magyar Nemzet
2023. 07. 29. 21:11
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
A Krími híd 2022. október 8-ai felrobbantása. (Fotó: Clash Report / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna első ízben mutatta be az amerikai CNN hírcsatornának a hazai fejlesztésű tengeri pilóta nélküli harcjárművét, melyet kifejezetten az orosz flotta elleni támadásokra fejlesztettek ki. 

Ezek gyorsabbak, mint bármi más a Fekete-tengeren

− idézik a riportban az egyik fejlesztőt, akinek személyazonosságát biztonsági okok miatt nem árulták el. Hozzáteszik: az oroszok 20. századi technológiát alkalmaznak, szemben az ukrán 21. századival. A Business Insider által szemlézett videófelvétel szerint a drón háromszáz kilogramm robbanóanyag hordozására képes, valamint akár 800 kilométerre lévő célpontok kiiktatása is lehetséges vele. 

A „Shark” (Cápa) névre keresztelt pilóta nélküli rendszernek egyébként fontos szerepe volt az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő Krími híd elleni múlt heti támadásban is – derül ki a riportból.

A CNN közlése szerint Ukrajna nem árulta el, hogy mennyit gyártottak az eszközből, illetve mennyit terveznek.  

 

Kiemelkedő szerep

A drónoknak kulcsfontosságú szerepük van az ukrajnai háborúban, mind ukrán, mind orosz oldalon. A háború kezdetén a pilóta nélküli rendszerek inkább a védekező felet segítették, a török fejlesztésű Bayraktar TB2 típusú eszközökkel akkora sikereket értek el az ukránok, hogy még dal is született róla. 

Ezt követően az oroszok is változtattak taktikájukon, sokkal nagyobb mértékben kezdtek el a pilóta nélküli rendszerekre támaszkodni. Ehhez nagyban hozzájárult Irán is, Teherán nagy mennyiségű Shahed típusú kamikaze drónt biztosított Moszkvának, melyeket előszeretettel vetnek be Ukrajnában. Emellett az orosz Lancet rendszerek is kiemelkedően teljesítenek, számtalan videó mutatja be hatékonyságukat. 

Borítókép: A Krími híd 2022. október 8-i felrobbantása (Forrás: Clash Report/Twitter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.