Civilek haltak meg a szudáni főváros közelében egy légi csapásban

Legkevesebb 22 szudáni civil meghalt és rengetegen megsebesültek az egyre fokozódó harcokban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 09. 10:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb 22 szudáni civil meghalt, sok megsebesült szombaton a szudáni főváros, Kartúm közelében végrehajtott légi csapásokban – közölte a helyi egészségügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint az ország legnagyobb városában, Omdurmánban történt a támadás.  

Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok, államfő vezette hadsereg április közepe óta harcol az elnök volt helyettese, Mohammed Hamdan Dagalo által vezetett Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia ellen. Kartúmban és környékén a stratégiai célpontokért vívott harcok mellett gyakoriak a lakónegyedek elleni támadások.

Az RSF harcosai az elfoglalt polgári házakat használják fedezékként. Szombaton az RSF legalább 31 ember megölésével vádolta meg a hadsereget. Az ENSZ közleményben reagált a jelentésekre. Azt írták:

 A főtitkár (António Guterres) továbbra is mélyen aggódik amiatt, hogy a fegyveres erők között zajló háború Szudánt a teljes körű polgárháború szélére sodorta, ami az egész régiót destabilizálhatja.

Az ACLED civil konfliktusfigyelő szervezet adatai szerint legkevesebb 3300 ember halt meg a szudáni harcok kitörése óta. Az ENSZ szerint a konfliktus miatt 2,9 millió szudáni lakos kényszerült lakóhelyét elhagyni, és több mint hatszázezren menekültek a szomszédos országokba. Kartúm mellett különösen az ország nyugati részén fekvő Dárfúr régiót sújtják heves összecsapások az évtizedek óta tartó etnikai konfliktusokban.

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.