Idegesítő, felháborító és érthetetlen – a klímaaktivisták legkedveltebb módszerei + videó

Az elmúlt hónapokban egyre több és egyre radikálisabb megmozdulásról lehet olvasni a világsajtóban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 17. 13:38
null
Berlin, 2023. április 22. A Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) környezetvédõ csoport aktivistái festékkel fújják le a Prada luxusáruház kirakatát a Kurfürstendamm sugárúton Berlinben 2023. április 22-én. A klímavédelmi aktivisták azzal indokolták tettüket, hogy szerintük a tehetõs réteg életvitele hatványozottan termeli az üvegházhatású gázokat, ugyanakkor a hétköznapi embereknek kell viselniük a felmelegedés következményeit. MTI/AP/DPA/Paul Zinken Fotó: Paul Zinken
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vandalizmus. Röviden így lehet összefoglalni azt, amit az elmúlt időszakban a klímatüntetők tesznek. Nem is kell túl sokat visszamennünk az időben ahhoz, hogy néhány radikális példát találjunk a társadalom nagyobb része szerint egyre visszataszítóbban viselkedő aktivisták cselekedeteiből. A hírekben leginkább a Just Stop Oil szervezet világhírű festmények, műtárgyak ellen elkövetett akciói jelentek meg, ugyanakkor szinte folyamatosak a már megszokott demonstrációs módszerek is: utak lezárása, az aktivisták különböző tárgyakhoz, például fákhoz vagy magához az aszfalthoz ragasztják vagy bilincselik magukat. 

 

Műkincsrongálás

2022-ben vált igazán népszerűvé a klímaaktivisták körében, hogy híres művészek alkotásait öntötték le valamilyen színes anyaggal. Az egyik leghíresebb eset az volt, amikor Vincent van Gogh Napraforgók című festményére paradicsomlevest öntöttek. Kárt ugyan nem tudtak benne tenni, hiszen ezeket az alkotásokat rendre üveg- vagy plexifal védi a különböző sérülésektől, ugyanakkor nagy felháborodást váltottak ki az ehhez hasonló incidensek. 

A klímaaktivisták „bosszúja” elől nem menekült Gustav Klimt Élet és halál című festménye sem, amelyet olajjal öntöttek le. A kép ebben az esetben sem rongálódott meg.

Polgári ellenállást folytatunk a bűnöző kormányunk ellen, ezért minden erőszakmentes dolgot meg kell tennünk, ami csak szükséges

magyarázta a megbotránkoztató cselekedetek mögötti motivációt tavaly decemberben lapunknak adott interjújában a Just Stop Oil szervezet egyik aktivistája. 

Egy svéd múzeumban pedig egy Monet-képet rongáltak meg. 

 

A magántulajdon sem számít

Klímatüntetők egy csoportja nemrégiben Ibizán egy 315 millió dolláros jachtot borított be fekete és piros festékkel. A hajó a Walmart alapítójának tulajdona.

De nem riadtak vissza attól sem, hogy megbénítsák Berlin forgalmát. A város több pontján is blokkolták a forgalmat, legalább 15 mentő nem tudott haladni a kialakult káoszban. Több tüntető az úttesthez ragasztotta magát. Ezt már a németek sem nézték jó szemmel. 

Akár öt év börtönt is kaphat az a kamionsofőr, aki úgy dühbe gurult, hogy nekihajtott a járművét akadályozó klímaaktivistáknak. 

Ahogy arról nemrégiben lapunk is beszámolt, a német Stralsund városának közelében fogyott el egy kamionsofőr türelme: először puszta kézzel próbálta meg elrángatni az útból a klímaaktivistákat, majd miután ez nem sikerült, egyszerűen közéjük hajtott. Az útjában álló fiatalnak állítólag nem esett baja. Az esetről videó is készült, ami csakhamar felkerült az internetre, óriási felzúdulást keltve.

 

Az elmúlt időszakban számtalan ehhez hasonló eset történt.

 

Aszfalthoz ragasztva

A klímaaktivisták sok esetben ragasztják magukat különböző tárgyakhoz vagy növényekhez. Tavaly decemberben a müncheni repülőtér kifutójához rögzítette magát az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű szervezet néhány tagja. 

Az ilyen akciókkal saját testi épségüket is veszélyeztetik, ugyanis könnyen lehet, hogy egy túl jól sikerült demonstrációt követően csak amputáció segítségével tudják szétválasztani az aktivisták és a tárgyat, amihez hozzá ragasztották magukat.

A német aktivisták a kormányra szeretnének nyomást gyakorolni, hogy tegyenek többet az éghajlatváltozás ellen. Követelésük, hogy a szövetségi kormány nyújtson be részletes tervet arról, hogyan tudja Németország elérni azt a célt, hogy a világ országai az ipari forradalom előtti szinthez képest maximum 1,5 Celsius-fokra korlátozzák a globális hőmérséklet-emelkedést.

De nem csak a németeknél váltottak ki felháborodást. A francia kormány felszámolta a Soulèvements de la Terre (Földrengés) nevű radikális klímaaktivista mozgalmat, miután több esetben összecsapásokba keveredtek a hatóságokkal. A csoport megszüntetésének folyamatát még márciusban kezdték el, miután egy erőszakba torkolló tüntetés zajlott le Nyugat-Franciaországban. A rendbontók több járművet is felgyújtottak, valamint összetűzésbe keveredtek a helyszínt biztosító rendőrökkel is, akiknek csak könnygáz bevetésével sikerült megfékezniük a tüntetőket.

Borítókép: A Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) környezetvédő csoport aktivistái festékkel fújják le a Prada luxusáruház kirakatát a Kurfürstendamm sugárúton Berlinben 2023. április 22-én. A klímavédelmi aktivisták azzal indokolták tettüket, hogy szerintük a tehetős réteg életvitele hatványozottan termeli az üvegházhatású gázokat, ugyanakkor a hétköznapi embereknek kell viselniük a felmelegedés következményeit (Fotó: MTI/AP/DPA/Paul Zinken) 
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.