Már Svájcot is elérték az erdőtüzek, több száz embert evakuáltak

A legfrissebb hírek szerint eddig nem keletkeztek károk épületekben, sérültek sincsenek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 18. 12:05
null
Bitsch, 2023. július 18. Erdõtûz a dél-svájci Bitsch és Ried-Mörel környékén 2023. július 17-én. MTI/AP/Keystone Fotó: Jean-Christophe Bott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az extrém szárazságot és az erős szelet okolják Svájcban egy száz hektáron (140 focipályányi területen) tomboló erdőtűzért, amely miatt több mint kétszáz embert kellett biztonságos helyre telepíteni a déli Wallis (Valais) kantonban. Az erdő hétfőn lobbant lángra ismeretlen okból egy meredek hegyoldalban Bitsch település fölött, közel az olasz határhoz. Bár eddig nem keletkeztek károk épületekben vagy haszonállatokban, és sérültek sincsenek, elővigyázatosságból a környékbeli alpesi falvakból több mint kétszáz embert kitelepítettek. A lángoló erdő miatt leállítottak egy drótkötélpályát, és részlegesen lezárták a térségbeli túraútvonalakat.

A tüzet helikopterekről leszórt vízzel próbálják eloltani, de terjedését segíti a szűnni nem akaró szél, ezért a hatóságok szerint napokig, sőt talán hetekig is eltarthat az oltás. A védekezésben jelenleg kétszáz tűzoltó és más katasztrófavédő vesz részt.

A régiót sújtó szárazság a széllel kombinálva „mérgező elegyet” alkot, amely növeli az erdőtüzek veszélyét – közölték a Svájci Erdő-, Hó- és Tájkutató Intézet (WSL) szakértői. A Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás hatására a jövőben gyakoribbá válhatnak az erdőtüzek Svájcban a forró, száraz időszakok meghosszabbodása miatt.

Borítókép: Erdőtűz a dél-svájci Bitsch és Ried-Mörel környékén 2023. július 17-én (Fotó: MTI/AP/Keystone)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.