Mindent behálózó iszlám: hatalmas muszlim kongresszus és óriásmecset az Egyesült Királyságban

A rendezvényre száz országból több mint negyvenezer résztvevőt várnak, mindeközben pedig London egyik ikonikus épületében többszintes mecsetet alakít ki a tulajdonos.

Homoky Réka
2023. 07. 29. 14:27
Iszlám, abaya, csador, hidzsáb, hidjab (Fotó: Pixabay)
Iszlám, abaya, csador, hidzsáb, hidjab (Fotó: Pixabay)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britanniát szemmel láthatóan behálózza az iszlám, ennek ékes bizonyítéka, hogy nem kevesebb, mint negyvenezer résztvevőt várnak a péntektől vasárnapig tartó többnapos muszlim kongresszusra, ez a szigetország legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye – derül ki a The Independent cikkéből. 

A honolului Ahmadiyya Muszlim Közösség becslései szerint még ennél is több embert, ötvenezer résztvevőt várnak a kongresszusra.  

Aki esetleg nem tud elmenni személyesen a Jalsa Salana elnevezésű rendezvényre, annak sincs oka aggodalomra, mivel a háromnapos kongresszust az Ahmadiyya muszlim televíziós csatorna élőben közvetíti. 

 

Az Independent felhívja rá a figyelmet, hogy a kongresszusnak tekintélyes, 57 éves múltja van és a rendezvény lebonyolításáért az Ahmadiyya muszlim közösség mintegy ötezer önkéntese felel, ez a közösség egyébként a legdinamikusabban növekvő iszlám szervezet.

Az összejövetel lehetőséget kínál a résztvevőknek az önreflexió gyakorlására, valamint arra, hogy a következő év spirituális céljaira összpontosítsanak. Ezen felül lesz számos szimbolikus jelentőségű istentisztelet és prédikációt is rendeznek, melyeket az Ahmadiyya Muszlim Közösség vezetője, Hazrat Mirza Masroor Ahmad kalifa tart. 

Azért jövünk ide, hogy meghallgassuk a kalifánk beszédeit, hogy önreflexiót folytassunk, hogy önfejlesztést végezzünk

– mondta az egyik résztvevő. 

A rendezvény során fontos szerep jut az önkénteseknek, mivel ők látják el étellel a résztvevőket, a hétvége folyamán mintegy 270 000 adag ételt készítenek. A rendezvénynek saját kenyérgyára is van, amely óránként mintegy 9000 lapos kenyeret gyárt, amit az ételek mellé fogyasztanak.

A fent említett muszlim kongresszus azonban még nem minden, London egyik ikonikus épülete, a híres Trocadero hamarosan jelentős átalakuláson fog átesni. A játéktermeknek, moziknak és gyorséttermeknek otthont adó épület 2014-ben bezárt, ám az ingatlan új tulajdonosa, egy dúsgazdag muszlim üzletember most úgy döntött, hogy új köntösbe öltözteti az épületet. 

 

Az Evening Standard brit bulvárlap számolt be róla a minap, hogy a tulajdonos milliárdos vállalkozó, Asif Aziz tervei szerint háromszintes mecsetté és iszlám közösségi központtá alakul az ikonikus épület. 

 

A hírt kitörő lelkesedéssel fogadta a londoni muszlim közösség, amely már régóta szeretett volna egy imahelyet a brit főváros központjában. 

A „Mr. West End” néven is ismert ingatlanfejlesztő, Asif Aziz közel negyven londoni ingatlan tulajdonosa, a szóban forgó épületet még 2005-ben vásárolta meg 220 millió fontért, az imaházat pedig a nevéhez fűződő Aziz Alapítványból finanszírozza. A tervek szerint a legújabb londoni iszlám központ pár hónapon belül megnyithatja kapuit a muszlim hívek előtt, a komplexum a „Piccadilly Prayer Space” nevet kapta. 
 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.