Mire készül Trump? Saját maga ellen kért vizsgálatot a volt elnök + videó

„Biden után persze nem nyomoznak, aki pedig az amerikai történelem legkorruptabb elnöke” – mondta a republikánus politikus.

Magyar Nemzet
2023. 07. 26. 19:01
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2023. április 05. Donald Trump volt amerikai elnök beszél Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene. Trump ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. Volt vagy hivatalban lévõ elnököt korábban még sohasem helyeztek vád alá büntetõügyben az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Arra kérem a kongresszust, hogy vizsgálják ki az ellenem jelenleg folyó politikai boszorkányüldözést, amelyet a korrupt igazságügyi minisztérium (DOJ) és az FBI folytat, teljesen elszakadva a normáktól – mondta Donald Trump korábbi amerikai elnök a vélhetően inkább republikánus, és így a képviselőházi politikusoknak szánt videóüzenetében.

Hozzátette: 

Biden után persze nem nyomoznak, aki pedig az amerikai történelem legkorruptabb elnöke, de utánam győzelmem óta vizsgálódnak.

A videóüzenetben Trump „megtorlásnak” jellemezte az ellene zajló vizsgálatokat, amit szerinte a 2020-as elnökválasztáson aratott „győzelme” miatt indítottak a demokraták. Emellett úgy vélekedett, hogy a vizsgálatok tekintetében még fontosabb annak megakadályozása, hogy mindezzel a 2024-es elnökválasztásba is beavatkozzanak.

A legfontosabb választásunkat készülnek manipulálni, hiszen a közvélemény-kutatásokra tekintve látszik, hogy nem tudnak legyőzni. Tudják, csak úgy nyerhetnek, ha csalnak, jobban csalnak, mint valaha. Állítsuk meg őket, és mentsük meg az országunkat

– nyomatékosított.

Az egykori elnök a 2021. január 6-i az amerikai törvényhozás épületét ért támadás után indított nyomozásra utalhatott, amely során tüntetők egy csoportja megostromolta az épületet. A rendbontás következtében öt ember vesztette életét, köztük egy rendőr, és jóval több mint százan megsérültek. A zavargások előtt Donald Trump hívására a támogatói Washington belvárosában tiltakoztak az elnökválasztás szerintük meghamisított eredménye ellen. A tüntetők egy nagyobb, radikális csoportja a nagygyűlés után vonult a Capitoliumhoz, ahol az események erőszakba torkolltak. Az ügy kapcsán vizsgálóbizottság is alakult, amelynek fő célja Donald Trump szerepének a meghatározása a történtekben. Hangsúlyozva, hogy az események egyike sem történt volna meg nélküle.

A demokraták által korábban létrehozott képviselőházi bizottság nem tudta elmarasztalni az egykori elnököt, meghallgatására sem került sor. Egyes szakértők szerint Trump vélhetően egy republikánus vizsgálattal kívánja tisztázni a helyzetét, amely eredményt fel tudna mutatni választóinak és kihívóinak, akik az elnökválasztás során az eseményekben játszott szerepét boncolgatnák.

Igaz, a Trump elleni „meghurcoltatás” több millió dollár adományt is hozott a politikusnak, sőt emiatt folyamatosan foglalkozott vele az amerikai sajtó színe java. Támogatottsága kiemelkedő, a republikánusok körében majd 52 százalék rá szavazna, míg „csak” 19 százalék Ron DeSantis floridai kormányzóra. A Harvard-Harris múlt pénteki felmérése szerint Trump 45:40 arányban győzné le Bident a 2024-es választásokon.

Az egykori elnöknek egyébként más jogi ügyekkel is meg kell küzdenie – kampánypénzek illegális felhasználásának vádja, szexuális zaklatás vádja –, amelyek közül a legsúlyosabb az elnöki minősített iratok helytelen kezelése, amely szövetségi bűncselekménynek számít.

Trump kérése hamar meghallgattatott, ugyanis Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselő kedden „követelte” a képviselőháztól Joe Biden közjogi felelősségre vonási eljárásának (Impeachment) megindítását – amelyhez mindkét ház jóváhagyása kell, ám a demokrata többségű szenátus vélhetően elutasítaná azt –, továbbá hogy „törölje el” Trump „jogtalan” vádemeléseit.

A republikánusok egyelőre csak fontolgatják, hogy megindítsák-e a közjogi felelősségre vonási eljárást.

 Amikor újságírók Bident erről kérdezték, az elnök csak nevetett.

 

„Kiállunk Trump elnök mellett!”

Úgy tűnik, Donald Trump nemcsak a képviselőházban keresi a szövetségeseit, hanem a szavazóit arról is biztosítani kívánja, hogy külföldön is támogatják őt. Erre utalhat az, hogy szerdán megosztotta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúját, amelyben a magyar politikus – mint fogalmazott „kiállunk Trump elnök mellett, szorítunk neki” – célzott a republikánus politikus elleni vizsgálatokra. Mint ismert hazánk és az Egyesült Államok között a Trump-adminisztráció idején voltak a legjobbak a politikai kapcsolatok.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszél mar-a-lagói birtokán, a floridai Palm Beachben 2023. április 4-én, miután New Yorkban hivatalosan vádat emeltek ellene. Trump ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. Volt vagy hivatalban lévő elnököt korábban még sohasem helyeztek vád alá büntetőügyben az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.