Mozgolódás Belaruszban – megérkezett a Wagner-csoport? + videó

Műholdfelvételek és videók készültek a több tucat járműből álló konvojról.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 07. 18. 20:44
null
RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT-WAGNER Fotó: ROMAN ROMOKHOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Műholdfelvételeket osztottak meg a Wagner-csoport állítólagos mozgásáról – közölte többek közt a BBC brit közszolgálati médium. A felvételeken egy több tucat járműből álló konvoj látható, amint a dél-belaruszi Cselnél található, használaton kívüli katonai bázis felé tartanak. A BBC elemezte a felvélteket, amelyeken látszik, hogy több tucat jármű lépett be a katonai bázisra.

A feltételezett Wagner-tábor létezéséről még július elején osztottak meg műholdfelvételeket, erről lapunk is beszámolt. A BBC akkori cikke szerint több mint hatszáz sátorszerű szerkezetet húztak fel itt. Mint írták, a tábor mintegy száz kilométerre délre fekszik Minszktől, Kijevtől pedig körülbelül 320 kilométerre.

Eközben a Wagnerhez köthető Telegram-csatornákon olyan felvételeket tettek közzé, amelyeken a zsoldoshadsereg harcosai a dél-oroszországi Molkinóban található fő kiképzőbázison leengedik a csoport zászlaját. Ezt akkor szokás csinálni, amikor egy katonai bázist bezárnak. 

 

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök kedden arról beszélt, hogy a Wagner-harcosok valóban az országban tartózkodnak.

Ha Belarusznak szüksége van rájuk, azonnal felkérjük majd a Wagner katonai magánvállalatot, hogy védje meg a nemzetet

 − mondta Lukasenka. Az is nemrégiben derült ki, hogy a zsoldosok a belorusz hadsereg bizonyos egységeit fogják kiképezni. 

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy hány katona települhetett át, azonban egy belorusz forrás szerint körülbelül 600 emberről van szó. A BBC 31 nagy teherautóról adott hírt, ám ez elég pontatlan az útviszonyok miatt, sok fa takarhatta ki az utat.

Borítókép: A Wagner-csoport harcosai (Fotó: AFP/Roman Romokhov) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.