Történelme leghosszabb sztrájkjával néz szembe a brit egészségügyi rendszer

A fizetésükkel elégedetlen rezidensek azt mondják, a bérük nem követi az inflációt, vagyis évről évre egyre kevesebbet ér.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 14:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel 7 órakor kezdték el az ötnaposra tervezett munkabeszüntetést a fiatal angol orvosok. Anglia egészségügyi rendszere a leghosszabb ilyen jellegű sztrájkkal néz szembe. A 46 ezer fiatal orvost képviselő szakszervezet 35 százalékos fizetésemelést követel, számításaik szerint akkor lenne a rezidensek bére a 2008-as szinten.

A kormány ezzel szemben mindössze öt- vagy hatszázalékos emeléssel kalkulál, ami a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan. Az egészségügyi miniszter azt mondja, a szakszervezetek nem hajlandók kompromisszumra, a 35 százalékos fizetési igény csak gerjeszti az inflációt, és „mindenkit szegényebbé tesz”.

Ha a szakszervezet hajlandóságot mutat arra, hogy jelentősen elmozduljon jelenlegi fizetési követeléseitől, és eltörli ezeket a káros és bomlasztó sztrájkokat, akkor egy asztalhoz ülhetünk, hogy tisztességes megállapodást találjunk a vita megoldására

 – fogalmazott az üggyel kapcsolatban Steve Barclay.

A sztrájk öt napja alatt az alapellátás, vagyis a háziorvos által biztosítható alapvető kezelések az ígéretek szerint továbbra is elérhetők lesznek. Emellett a pácienseknek azt javasolják, hogy kisebb gondjaik megoldására a gyógyszerészektől kérjenek javaslatot. Fennakadás a kórházakban történő szakellátás során várható, az időpontok átütemezésére azonban a sztrájk öt napja alatt is lehetőség lesz.

A sztrájkoló fiatal orvosok a kórházi doktorok körülbelül felét teszik ki Angliában, és a háziorvosi rendelőkben dolgozó összes orvos negyedét. A munkabeszüntetés jövő hét kedd reggelig tart. Addig várhatóan komoly fennakadások lesznek a brit egészségügyi rendszerben, az elhalasztott műtétek miatt pedig tovább dagadnak a várólisták. Nagy-Britanniában jelenleg 7,47 millió ember vár a rutinszerű kórházi kezelés megkezdésére. A brit egészségügy korábban is súlyos gondokkal küzdött: sztrájkoltak már a nővérek és a mentők is. A legnagyobb brit orvosi szakszervezet számításai szerint mintegy 60 milliárd fontra lenne szükség ahhoz, hogy biztosítani tudják a megfelelő munkakörülményeket.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)
 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.