Újabb fogolycserét hajtottak végre az oroszok és az ukránok

Oroszország és Ukrajna ez alkalommal a biztonsági erők fogságba esett tagjait cserélte ki.

Magyar Nemzet
2023. 07. 06. 19:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán oldalon katonákat, nemzeti gárdistákat és a polgári védelem tagjait engedték szabadon – ismertette Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője. A moszkvai védelmi tárca beszámolója szerint orosz oldalon 45 katona szabadulhatott a fogságból. Ezenfelül az orosz fél két gyereket adott át ukrán szüleiknek.

A kijevi belügyminisztérium időközben közölte, hogy ötre emelkedett a lembergi (lvivi) lakóházat ért orosz rakétatalálat halálos áldozatainak száma. Hét embert mentettek ki eddig a romok alól, és mintegy hatvan lakost kellett evakuálni az épületekből.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldalán bejelentette, hogy „érezhető választ fognak adni az ellenségnek”.

Andrij Szadovij, a város polgármestere szerint a frontvonaltól több száz kilométerre fekvő Lembergben az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta több mint ötven lakóépület semmisült meg, és a város több mint 150 ezer embert fogadott be az ország harcok sújtotta térségeiből.

A dél-ukrajnai Herszon régióban legkevesebb két ember vesztette életét orosz rakétacsapás következtében. Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők 84 tüzérségi csapását regisztrálták a nap folyamán. Hozzátette, hogy 38 lövedék Herszon városában csapódott be.

Zelenszkij a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy jóval korábban akarta megindítani az ukrán ellenoffenzívát. Ezzel összefüggésben mindenek előtt a tüzérségi eszközök hiányára utalt. – Egyes irányokban még csak nem is gondolhatunk arra, hogy megindítsuk az ellentámadást, mert nincsenek megfelelő fegyvereink – ismertette.

Zelenszkij az interjúban ismételten megerősítette, hogy Ukrajna vissza akarja szerezni a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet. 

Amíg a Krím orosz megszállás alatt áll, ez csak egyet jelent: a háborúnak nincs vége

 – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Az ukrán vezérkar csütörtöki hadijelentésében tudatta, hogy az ukrán erőknek sikerült visszaverniük a orosz támadásokat a Bahmuttól nyugatra található Bohdanyivka település határában, valamint a rommá lőtt várostól északra és délre. Az orosz hadvezetés ugyanakkor közölte, hogy az orosz erők megsemmisítettek három ukrán alakulatot az említett térségekben.

Borítókép: A hadifogságból hazatérő ukrán katonák csoportképe. (Forrás: Twitter/MReintegration)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.