Halálos buszbaleset Csehországban – jól van a három magyar érintett + videó

A prágai magyar nagykövetség kapcsolatban van a cseh hatóságokkal és az utazási társasággal, az érintettek minden segítséget megkapnak.

Magyar Nemzet
Forrás: CT242023. 07. 17. 20:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két busz ütközött össze a D2-es autópályán, Brno közelében, Csehországban – adta hírül a A CT24 nevű cseh hírportál. Azt írják, a balesetben egy ember meghalt, további 76 megsérült, közülük 14-en súlyosan, a többiek közepes vagy könnyű sérüléseket szenvedtek. A halálos áldozat a cseh rendőrség információi szerint az egyik busz sofőrje lehetett. 

A helyszínre érkező ápolóknak töréseket és nyílt sebeket is el kellett látniuk – mondta Hana Albrechtová, a dél-morvaországi egészségügyi mentőszolgálat igazgatója. A helyszínre 26 mentőautó, négy helikopter és egy ATEGO teherautó érkezett a mentéshez.

Úgy tudni, a Budapestről Prága felé tartó FlixBusba hátulról szaladt bele egy másik autóbusz. 

A rendőrség már vizsgálja a baleset körülményeit, az autópályát teljes szélességében lezárták. 

A balesetben elhunyt áldozat hozzátartozóinak részvétét, a sérülteknek együttérzését fejezte ki Petr Fiala miniszterelnök, és megköszönte a segítséget a szlovákoknak a mentésben. A sérülteket dél-morvaországi kórházakba szállították.

Paczolay Máté külügyi szóvivő a 24.hu-nak azt mondta, a halálos áldozat nem magyar volt.

„A buszbaleset körülményeinek vizsgálata jelenleg is folyamatban van. Az ügyben eljáró magyar konzulok az utaslista alapján folyamatosan keresik fel azon személyeket, akik magyar nyelvű kommunikációt kértek útjuk során. Kapcsolatban állunk a helyi hatóságokkal, kórházakkal és a baleset érintettjeivel, megadva minden lehetséges segítséget. A balesetnek nincsen magyar állampolgárságú halálos áldozata” – részletezte a lapnak

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán arról tájékoztatott, hogy három magyar érintett a balesetben, egy apa és a fia, illetve még egy férfi. 

Tomás Berának, a FlixBus szóvivője az MTI tudósítójának elmondta, hogy az utasok állampolgárságát nem tartják nyilván, de ő is úgy tudja, hogy 

magyar nyelvű kommunikációt három utas igényelt.

Kettőt közülük a mentők kórházba szállítottak általános kivizsgálásra. Miután egyikük sem volt sérült, elengedték őket. A harmadik magyar nyelvű utas elutasította a kivizsgálást is.

Jan Grolich dél-morvaországi regionális elöljáró a CT24 közszolgálati hírtelevízióban azt mondta: információi szerint az egyik buszban külföldiek, valószínűleg indiaiak is utaztak. A rendőrség azt közölte, hogy a baleset okait vizsgálják. „Megbízható és pontos információink a baleset okairól még nincsenek” – nyilatkozott este a televízióban David Chaloupka dél-morvaországi rendőrségi szóvivő. Feltételezésük szerint a balesetben a FlixBusba ütköző autóbusz vezetője halt meg.

Borítókép: a baleset helyszíne (Fotó: Policie.CZ)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.