Videón a pusztító tűz – ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat

A hőhullám és a szél is jelentősen megnehezíti a tűzoltók dolgát a spanyolországi La Palma szigetén.

Magyar Nemzet
2023. 07. 16. 13:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezreket evakuáltak a Kanári-szigeteken pusztító erdőtűz miatt. A hatóságok arra szólították fel La Palma lakosságát, hogy hagyják el otthonaikat, miközben a katasztrófavédelem dolgozói megpróbálják megfékezni a futótűzként tomboló lángokat. Több száz katona oltja a tüzet, amely szombaton kezdődött, és már több tucat házat felemésztett – írja a BBC brit közszolgálati média. A katasztrófát csak súlyosbítja, hogy két évvel azután történik mindez, hogy a szigeten kitört egy vulkán, amely házak ezreit rombolta le.

A helyi illetékesek szerint eddig mintegy 4255 embert evakuáltak, de sokan vannak olyanok is, akik nem hajlandók elhagyni otthonaikat. 

Fernando Clavijo, a Kanári-szigetek regionális kormányzatának elnöke azt mondta, hogy ellenállás van az emberek részéről, ugyanis a saját házukban akarnak maradni, de megjegyezte, ennek ellenére az életek megmentésének kell a prioritásnak lennie.

Először az emberek jönnek, aztán a házak, majd a tűz oltása következik

 – mondta.

A tűz az északnyugati Puntagorda település környékén kezdődött, majd dél felé, Tijarafe városa felé terjedt. Clavijo kormányelnök beszélt a sajtónak arról is, hogy mi okozza a tűz gyors terjedését. Szerinte ez most a hőhullámnak, az éghajlati viszonyoknak és a szélnek tudható be.

Szombaton a késői órákra azonban némileg javult a helyzet, de az illetékesek szerint a tüzet továbbra sem tudják irányításuk alatt tartani. A lángok megfékezésére egy hidroplánt (vízi repülőgépet) is bevetettek a hatóságok, sőt a helyi média jelentése szerint egy második gép is csatlakozik a művelethez.

A nemzetközi Vöröskereszt is segít a bajbajutottaknak, a szervezet egy létesítményt állított fel a kitelepítetteknek.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy beszélt Clavijoval, hogy kifejezze szolidaritását, és minden szükséges eszközt a la palmai hatóságok rendelkezésére bocsátott.

A tűz egyébként egy hőhullám közepette keletkezett, amely Dél-Európa nagy részén magas hőmérséklettel jár, és amely várhatóan a következő héten is folytatódik.

Borítókép: La Palma szigete (Fotó: Pixabay, Hans)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.