Az egész Száhel lángba borulhat

Óva intett a katonai beavatkozástól Nigerben az algériai elnök.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 9:32
null
NIGER-FRANCE-POLITICS-COUP-UNREST Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nigeri katonai intervenciós terv közvetlen fenyegetést jelentene Algériára nézve – jelentette ki az észak-afrikai ország elnöke az algériai televíziónak adott, szombat este közzétett interjújában, kiemelve: egy esetleges katonai beavatkozás az egész Száhelt lángba boríthatja.

„Határozottan elutasítunk minden intervenciós tervet” – mondta Abdel-Madzsid Tebbun, és hozzátette, hogy a nigeri válságot Algéria részvétele nélkül nem lehet megoldani, mert a két országnak több mint ezer kilométeres közös határa van.

„Mert napjainkban mely országokban láttunk katonai beavatkozást? Szíriában és Líbiában! Nézzük meg, hol tartanak most!” – fogalmazott, egyúttal kiemelte, hogy Burkina Faso és Mali máris jelezte, kiáll a nigeri puccsisták mellett, így 

a junta elleni intervenció „akár az egész Száhel-övezetet lángba boríthatja”.

„Algéria nem fog erőszakot alkalmazni a szomszédjával szemben” – szögezte le Tebbun.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) tagállamainak védelmi vezetése pénteken véglegesítette nigeri katonai intervenciós tervét, és mozgósításra szólította fel a tagországok hadseregeit, miután elakadtak a tárgyalások a július végén puccsal hatalomra került nigeri katonai juntával.

A 15 államot tömörítő ECOWAS vasárnapi határidőt szabott a házi őrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére, ellenkező esetben a juntának katonai beavatkozással kell szembenéznie.

Borítókép: Tüntetők tartanak egy nigeri zászlót a függetlenség napján tartott tüntetésen Niameyben 2023. augusztus 3-án (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.