Bűnözőnek tartják a francia elnököt Nigerben

A nigeri junta szerint egy francia repülő áttörte az ország lezárt légterét, Emmanuel Macron francia elnök pedig körözött bűnözővé vált.

Magyar Nemzet
2023. 08. 10. 8:33
Niamey, 2023. július 27. Felgyújtott autók roncsai Niger fõvárosában, Niameyben 2023. július 27-én. Egyhetes légtérzárat rendeltek el Nigerben, miután a puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes a fegyveres erõivel eltávolította Mohamed Bazoum elnököt a hatalomból. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalakon egy meg nem erősített forrású fotót közöltek a francia elnökről, amely szerint körözést adtak ki ellene Nigerben. Az X-en, vagyis a korábbi Twitteren látható posztban Emmanuel Macron két fényképe szerepel. Egy szemből, egy pedig profilból, valamint az alapadatai, vagyis a neme, a születési dátuma, a nemzetisége és hivatása. 

Azt is írják a francia államfőről, hogy Niger területén ez a férfi bűnöző, és felszólítják a lakosságot, hogy aki látja, azonnal hívja a rendőrséget. 

Az egyelőre nem tudni, hogy valódi-e a körözés vagy pusztán kitaláció, de ez is jól mutatja azt az erős franciaellenességet, amely a fekete kontinens országában tapasztalható.

A BBC brit műsorszolgáltató cikke szerint a nigeri katonai junta azzal vádolta meg Franciaországot mint volt gyarmati hatalmat, hogy megpróbálja destabilizálni az országot. A közleményük szerint egy francia repülőgép áttörte az ország légterét, amelyet korábban a junta lezárt. Azt is hozzátették, hogy francia katonák kiszabadították az elfogott dzsihadistákat, hogy azok katonai állásokat támadjanak meg.

 A Reuters hírügynökség viszont arról számolt be, hogy Párizs tagadja a légtér megsértését és a terroristák kiszabadítására vonatkozó vádakat. 

A francia külügyminisztérium visszautasította a vádakat, mondván, hogy repülőgépei a nigeri erőkkel kötött megállapodás alapján működtek, csapatai pedig törvényes hatóságok kérésére tartózkodtak a nyugat-afrikai országban.

Lapunk korábban is beszámolt már arról, hogy a puccsisták egyik embere már vasárnap arról beszélt, hogy úgy tudják, külföldi erők próbálnak támadást indítani Niger ellen.

Mint ismeretes Niger megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot a múlt hónap végén eltávolították a hatalomból, és a puccs vezetői nem nyitottak a diplomáciai megoldásra. 

Borítókép: Felgyújtott autók roncsai Niger fővárosában, Niameyben 2023. július 27-én  (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.