Egyre többször támadnak ukrán menekültekre Csehországban

Egy friss kutatás szerint már több atrocitás történt idén januártól júliusig, mint tavaly egész évben.

Magyar Nemzet
2023. 08. 25. 15:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Euractiv idézi az elemzést, amely kitér arra, hogy míg tavaly összesen 16 támadás érte az ukránokat, addig ez a szám az első fél évben már 19. Nemrég Plzen régió Plasy településén férfiak két ukrán nőt vertek meg a gyermekeik szeme láttára, és az állampolgárságukon kívül nem is volt más ok. Az áldozatok súlyos sérüléseket szenvedtek, a támadók közül pedig egyet már elfogott a hatóság, a többieket keresi a rendőrség.

Vit Rakusan belügyminiszter elítélte a támadást és felhívta a figyelmet arra, hogy 

ezek a támadások azoknak a felelőssége, akik gyűlöletbeszédet terjesztenek az ukrán menekültekről.

Több mint egymillió külföldi állampolgár élt július végén Csehországban, az ország összlakosságának mintegy 10 százaléka − közölte a cseh belügyminisztérium nemrég. 

A hivatalos kimutatás szerint a 10,7 milliós országban a külföldiek száma 1,037 millió volt. Ebből 342 ezer letelepedési engedéllyel, 344 ezer átmeneti tartózkodási engedéllyel, míg 350 ezer ideiglenes védelemmel él Csehországban. Ez utóbbiak közé döntően a háború elől elmenekült ukránok tartoznak. 

Prágában a külföldiek száma meghaladja a 200 ezret, ami a város lakosságának mintegy 20 százaléka. Az engedély nélkül az országban tartózkodó idegenek számát több tízezerre becsülik a hatóságok. Az első fél évben a rendőrség 5217 olyan külföldit vett őrizetbe, aki engedély nélkül tartózkodott Csehországban. Ez 775-tel több, mint a múlt év első hat hónapjában. 

A külföldiek több mint fele, 551 ezer személy Ukrajnából származik, a szlovák állampolgárok száma meghaladja a 118 ezret, őket a vietnámiak, illetve az oroszok követik 67 ezerrel, illetve 43 ezerrel. 

Az idei év első hat hónapjában 799 illegális migránst vett őrizetbe a cseh rendőrség, 106-tal kevesebbet, mint az előző év hasonló időszakában. 

Többségükben szíriai, török és afgán állampolgárokról volt szó. Nemzetközi védelmet az első fél évben 708 külföldi állampolgár kért a cseh hatóságoktól, többségükben törökök, üzbégek, vietnámiak, ukránok és moldovaiak.

A feszültséget jól jelzi az is, hogy augusztus közepén egymásnak estek romák és ukrajnai menekültek is Csehországban, miután egy ukrán férfit vádoltak meg azzal hogy megölt egy romát. A kisebbségi csoport sérelmezi, hogy az ukránok sokkal többet kapnak az államtól, mint ők, és tőlük veszik el azt, amint az ukrán menekülteknek adnak. Már több tüntetést tartottak, hogy felhívják a figyelmet a helyzetükre.

A helyzet megoldására speciális programot dolgoz ki a cseh kormány az országban élő ukrajnai menekültek önkéntes hazatérésének támogatására.

A program tervezetét a kormány sajtóosztálya bocsátotta a hírügynökség rendelkezésére. A dokumentum szerint a cseh kormány konkrét segítséget nyújtana a hazájukba visszatérni kívánó ukrajnai menekülteknek, s átvállalná a költségek egy részét. Például állnák a menetjegyek árát, illetve biztosítanák a menekültek személyes dolgainak a hazaszállítását. A tervezet rövidesen a kormány elé kerül, amely az elfogadás után a szükséges pénzügyi alapot is létrehozza. A dokumentumból kitűnik, hogy a cseh kormány előzőleg egy évvel meghosszabbítaná az ukrajnai menekülteknek ideiglenes védelmet nyújtó intézkedéscsomagot, mégpedig 2024 márciusától 2025 március végéig. 

A tavalyi kormánydöntés alapján az ukrajnai menekültek ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak, amely feljogosítja őket a cseh társadalom- és egészségbiztosítási rendszer igénybevételére, a gyerekek iskolába járhatnak, és a felnőttek szabadon munkát vállalhatnak. A menekültek bizonyos ideig havi több ezer koronás pénzügyi támogatást is kapnak. 

Az ENSZ menekültügyi biztosa a közelmúltban felszólította a tagállamokat, hogy erőszakkal ne küldjék vissza Ukrajnába a menekülteket, mert a háború elhúzódására lehet számítani. A cseh kormánytervezet szerint minden önkéntes alapon történne.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.