ENSZ: jelentősen megemelkedett idén az izraeli–palesztin konfliktus áldozatainak száma

Idén több mint kétszáz palesztin és csaknem harminc izraeli vesztette életét az izraeli–palesztin konfliktusban, többen, mint tavaly egész évben. Az áldozatok száma 2005 óta most a legmagasabb – közölte helyi idő szerint hétfőn az ENSZ közel-keleti megbízottja.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 14:46
Smoke erupts from the detonation of an explosive charge left by Palestinians along a road during an Israeli army raid in Jenin in the occupied West Bank on June 19, 2023. Violent clashes erupted in Jenin on June 19 during an Israeli raid on the West Bank city in which the army fired missiles from a helicopter, according to an AFP photographer at the scene. (Photo by Jaafar ASHTIYEH / AFP) Fotó: Jaafar ASHTIYEH / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tor Wennesland az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, hogy az erőszak fellángolását a független államra törekvő palesztinoknak a jövőt illetően egyre növekvő elkeseredettsége táplálja. Az a tény, hogy nem történt előrelépés a konfliktus politikai megoldásának irányában, „veszélyes vákuumot teremtett, amelyet mindkét oldalon a szélsőségesek töltenek be” – mondta. 

Noha Wennesland szerint az izraeliek és a palesztinok tettek néhány lépést a helyzet stabilizálásának érdekében, de az egyoldalú akciók tovább szították az ellenségeskedést.

A közel-keleti megbízott kiemelte az izraeli telepek folyamatos bővítését, amely szerinte a béke jelentős akadálya, és a nemzetközi jogba ütközik. Példaként említette továbbá 

az izraeli telepesek támadásait, a palesztin házak lerombolását és az izraeli katonai akciókat a palesztin közigazgatási és rendőrségi ellenőrzés alatt álló ciszjordániai területen, ugyanakkor elítélte a palesztin militáns tevékenységet is.

Wennesland szerint a jelenlegi állapotokat a Palesztin Hatóság törékeny pénzügyi helyzete, valamint az ENSZ-ügynökségek, köztük az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) finanszírozási gondjai is súlyosbítják.

A Biztonsági Tanács ülésén elnöklő Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövet elítélte az erőszakot mindkét fél részéről, és azonnali lépéseket sürgetett. Megismételte: az Egyesült Államok támogatja a kétállami megoldást és a felek közötti jóhiszemű párbeszédet.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete szerint a békefolyamat hosszú távú stagnálását súlyosbítják „Izrael folyamatos egyoldalú és jogszerűtlen intézkedései, amelyek visszafordíthatatlan helyzeteket teremtenek a térségben, meghiúsítva a palesztinok és az izraeliek közötti közvetlen tárgyalások újjáélesztésének kilátásait.”

Poljanszkij Izrael telepbővítésének példátlan ütemét nevezte a legnagyobb fenyegetésnek. 

Megismételte Oroszország felhívását, hogy a közel-keleti kvartett – az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország – üljön össze a békefolyamat újjáélesztése és a palesztin–izraeli közvetlen tárgyalások folytatása érdekében, a végső státus kérdésében.

Az orosz diplomata emellett nagyon is időszerűnek nevezte António Guterres ENSZ-főtitkárnak az év vége előtt várható látogatását a régióban.

Franciaország politikai koordinátora, Isis Jaraud Darnault szintén elítélte „a palesztin területek izraeli gyarmatosítását”, valamint a folyamatos izraeli rombolásokat, egyúttal azonban az izraeliek ellen elkövetett erőszakot is.

Borítókép: Robbanás Jeninben (Fotó: AFP/ Jaafar Ashtiyeh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.