A nevek hatalma

Mi a különbség a kozmonauta és az asztronauta között?

2023. 09. 15. 4:50
Bajkonur
20220616 Moldova Tiraszpol (szakadár terület) Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az űrkutatás fennkölt szakma, ott minden szónak súlya van, és minden elnevezés sokat elárul arról, ki miként gondol saját tevékenységére. Az első amerikai űrkutatási programok a római mitológiából kölcsönözték a nevüket, Mercury, Gemini és Apollo volt a sorrend. A szovjetek programjai ezekkel szemben a Vosztok (Kelet), Voskod (hajnal) és Szojuz (egység) voltak, némileg eltérő célokkal és eredményekkel, de minthogy ezek voltak az űrverseny napjai, össze lehet őket hasonlítani. 

Gemini 8 astronauts outside Mission Control Center (March 10, 1966)
A Gemini–8 űrhajósai, baloldalt Neil Armstrong. Fotó: Photo12 via AFP

A Vosztok–1 vitte fel Jurij Gagarint az űrbe, a Mercury program keretében a Friendship (barátság) 7 nevű űrhajó tudott ezzel versenyezni tíz hónappal később, mikor John Glenn elsőként Föld körüli pályára tette hajóját. Az Apollo-program nagy sikere, a holdraszállás 1969-ben, nyolc évvel azután, hogy Gagarin elsőként űrbe jutott, megdöbbentő mérnöki teljesítmény. Az utolsó Apollo, a 17. a sorban 1972-ben repült.

Az első Szojuz 1966-ban emelkedett az égbe, kisebb-nagyobb módosításokkal pedig ma is ezt teszi, azaz ötvenhét éve szorgalmasan szeli az űrt az űrhajó. 

F-RUSSIAN AND FRENCH COSMON
Az orosz–francia Antares-misszió három űrhajósa, Kaleri, Viktorenko és Tognini 1992-ből. Két kozmonauta és egy spationauta. Fotó: TASS/AFP

Eredetileg a Szaljut (üdvözlés), majd a Mir (béke) űrállomásokra szállított legénységet, később ez volt a Nemzetközi Űrállomásra tartó egyedüli szállítóegység, mikor az amerikaiak beszüntették saját űrsiklóprogramjukat.

A két óriás mellett sokáig eltörpült a kínai űrprogram. Az első hordozórakétájuk a Hosszú menetelés nevet kapta Mao Ce-tung híres hadicsele után. Az ország először 1970-ben tudott egy műholdat Föld körüli pályára tenni, a Dong Fang Hong 1-et (A kelet vörös). Mao 1977-es halálát követően a forradalmi nevek eltűntek, és a kínaiak inkább visszanyúltak a régmúltba. A mai is használatos Sencsou (isteni hajó) egy szójáték, a névben benne foglaltatik Kína neve mint isteni birodalom, valamint a klasszikus művekben az isteni vizek a Tejutat jelentik, amelyen a hajó siklik. A kínaiak saját állandó űrbázist állítottak fel, amely a Tiangong (Mennyei palota) nevet kapta. A három modul Tianhö (Mennyei harmónia), Ventian (Mennyei küldetés) és Mengtian (Mennyei álom) névre hallgat, sőt a Hosszú menetelés rakétát is átnevezték Isteni nyílvesszőre. A kínai holdprogram a Csang’ö (Chang’e) nevet kapta, aki a kínai mitológiában a Hold istennője.

XINHUA PHOTOS OF THE DAY
A Chang'e 5 hazaérkezése Belső-Mongóliában. Fotó: Lian Zhen

Az se teljesen mindegy, hogy minek nevezzük azokat, akik feljutnak az űrbe. Az amerikaiak az asztronauta nevet kapják, az oroszok viszont kozmonauták, s megjelentek mellettük a kínai tajkonauták. Az amerikaiak az asztronauta kifejezéssel a csillagok megcélzását hangsúlyozták, az oroszok a kozmosz használatával az űr meghódítását. A kínaiak hasonlóképpen költőiek, az ő űrutazóik „mennyei navigátorok”.

 A nevek összehasonlítása alapján is látható, hogy hiába az együttműködésről való sok beszéd, kedves mosoly és nyilatkozat, Bajkonurból szeptember 15-én két kozmonauta és egy asztronauta fog feljutni a Nemzetközi Űrállomásra, függetlenül attól, hogy az említett három ember ugyanazt a munkát végzi, csak egyiküknek amerikai az útlevele.

Borítókép: Szovjet kozmonauták fotója és emlékükre felcímkézett italok Moldova szakadár részén, Tiraszpolban (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.