„Ebből háború lesz" – rettegnek a szabadkaiak a migránslövöldözés után

A vajdasági városban azt kérdezik az emberek, mi van, ha egyszer őket vagy gyerekeiket találja el egy lövedék.

2023. 09. 09. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vérfoltok árulkodtak szombat reggel a szabadkai Lidl áruház parkolójában arról, hogy péntek este véres migránsleszámolás volt ott. A szabadkai üzletben és környékén látszólagos nyugalom honolt. Az emberek bevásároltak, de mindannyian az egy nappal korábbi eseményekről beszélgettek. Szinte nem találkoztunk olyanokkal, akik ne hallottak volna az illegális bevándorlók újabb erőszakos cselekedetéről.

A Lidl parkolója Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

A Magyar Nemzet pénteken az elsők között számolt be arról, hogy migránsok lövöldöztek Szabadka központjától néhány száz méterre. Az incidensre nem sokkal este hat óra után került sor, amikor az üzlet parkolója tele volt vásárlóval, köztük gyerekekkel. 

Helyszínelés a lövöldözés után Szabadkán (Fotó: Magyar Nemzet)

A szemtanúk négy-öt lövést hallottak, majd egy sérült migránst láttak összeesni. Több, bevásárlását végző egészségügyi dolgozó sietett a segítségére, akik igyekeztek elállítani a vérzést. A helyszínre kiérkező mentők később a szabadkai kórházba szállították a megsérült migránst. 

A szemtanúk négy-öt migránst láttak elszaladni a helyszínről az incidenst követően, vélhetően ők lőttek. A kiérkező rendőrök két illegális bevándorlót vezettek el, de hogy nekik közük volt-e az esethez, nem tudni.

Vérfoltok a szabadkai Lidl parkolójában (Fotó: Magyar Nemzet)

A helyszínelés során a parkoló érintett részét lezárták, majd a szakemberek begyűjtötték a töltényhüvelyeket és egyéb bizonyítékokat. A rendőrök nem hivatalosan azt mondták, a helyiek nem voltak veszélyben. A Magyar Nemzetnek azonban máshogy vélekedtek a szabadkaiak. Az egyik asszony arról számolt be, hogy az autójában ült, amikor közvetlen közelről hallotta a lövések hangját, a sérült migráns az autójának esett, majd a földre rogyott. „A szívem megállt, nem tudok szóhoz jutni. Teljesen sokkos állapotba kerültem” – fogalmazott a nő. Egy férfi pedig azt mondta, már megszokta az állandó lövöldözések hangját, hiszen a migránsok által ellepett makkhetesi erdő közelében él, azt azonban álmában sem gondolta, hogy az illegális bevándorlók közötti leszámolások a város központjára is kiterjednek. 

Az erdőben csak ők vannak, de itt helyiek vásárolnak. Mi van, ha egy gyereket találnak el?

 – tette fel a kérdést.

Mi lesz ebből? Háború!

– mondta a Magyar Nemzet kérdésére az egyik lakos, aki legfőképpen a helyi hatóságokat hibáztatja, amiért idáig fajultak a dolgok.

Nagy Hilda és férje a szabadkai Lidlnél (Fotó: Magyar Nemzet)

Nagy Hilda és férje rendszeresen vásárol a Lidlben, szombat reggel azonban félve érkeztek az üzlethez. Mint mondták, teljesen megkeserítik az emberek mindennapjait az illegális bevándorlók. Az pedig, hogy most már nem csak az erdőben, hanem a központ közvetlen közelében is eldörrennek a fegyverek, aggodalommal tölti el őket – tették hozzá. 

Mi lesz ebből, már bárhol előfordulhat, hogy lövöldözni kezdenek a migránsok

 – mondta szomorúan a Magyar Nemzet kérdésére a házaspár. 

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a német üzletlánc és annak parkolója kedvelt gyülekezőhelye a migránsoknak. A taxisok rendszeresen várják itt őket, és a bevásárlásukat is itt intézik. A migránsokat az áruház területén díjmentesen használható internet is oda csábítja. 

Kenyérrel megtömött bevásárlókocsi a Lidlben (Fotó: Magyar Nemzet) 

A helyiek már számtalanszor jelezték, félnek a migránsoktól, az üzletlánc azonban semmilyen biztonsági intézkedést nem tett az esetleges incidensek elkerülése érdekében. A bolt működése a lövöldözés alkalmával sem állt le, miközben a vérző migráns a parkolóban feküdt, a helyiek szabadon vásárolhattak. 

A történtekre a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke is reagált. Pásztor István Facebook-posztjában azt írta, a szabadkai Lidl bevásárlóközpont előtt lezajlott lövöldözés végső figyelmeztetés kell, hogy legyen, hogy Szerbia felülvizsgálja a migrációs politikáját. Mint fogalmazott, határozottan és engedékenységet nem ismerve megálljt kell parancsolni az illegális migrációnak. 

Elmúlt a beszélgetés ideje, az állam meg kell, hogy védje a polgárait.

 – szögezte le a pártelnök.

A VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője, Pásztor Bálint pedig emlékeztetett, a magyar párt 2015 óta követeli a szerb parlamentben, hogy az állam védje meg saját polgárait. 

Remélem, most már mindenki belátja, hogy ez nem mehet így tovább. Kitartóak leszünk továbbra is!

 – fogalmazott.

Borítókép: Rendőrautó a Lidl parkolójában, Szabadkán 2023. szeptember 9-én, miután előző este migránsok kezdtek lövöldözni az üzlet előtt (Fotó: Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.