Így gyakorol teljes befolyást a szlovák politikára a Soros-hálózat

Az amerikai spekuláns bizalmasai révén irányítja az (ál)civil szférát és a sajtót is.

Forrás: Tűzfalcsoport2023. 09. 25. 8:59
SOROS, György
Brüsszel, 2017. április 27. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke érkezik a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tartandó megbeszélésükre Brüsszelben 2017. április 27-én. (MTI/EPA pool/Olivier Hoslet) Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soros György már 1992-ben létrehozta alapítványát (Nyílt Társadalom Alapítványok Pozsony – OSFB) Szlovákia későbbi fővárosában. Az azóta eltelt időszak alatt 

az amerikai spekuláns korlátlan anyagi erőforrásai, illetve a kulcsfontosságú pozíciókba ültetett bizalmasai révén a szlovákiai politikai életet, az (ál)civil szférát és a sajtót is befolyása alá vonta

állapította meg a Tűzfalcsoport. Legújabb elemzésükben felhívták rá a figyelmet, hogy elég csak a Soroshoz számos ponton köthető Zuzana Caputová jelenlegi államfő személyére; a szlovák (illetve helyi érintettségű) szervezetekhez 2016 és 2021 között érkező, közel 6,2 millió dollárra; vagy az OSF által több tíz millió dollárral támogatott Media Development Investment Fund tulajdonszerzésére gondolni az ország második legnagyobb kiadóvállalatában.

Ilyen viszonyok között tartják meg szeptember 30-án az előre hozott szlovák parlamenti választásokat, amely – a közvélemény-kutatások eredményei alapján – várhatóan a Robert Fico vezette antiglobalista, a migrációt, a genderpropagandát és az ukrajnai fegyverszállításokat elutasító Smer párt, valamint a szlovákiai magyar kisebbség jogaival szembehelyezkedő – ám ennek ellenére a Momentum és a hazai baloldali sajtó teljes támogatását élvező –, a nyugati mainstream ideológiát feltétel nélkül implementáló, balliberális Progresszív Szlovákia (PS) között fog eldőlni – magyarázta a Tűzfalcsoport.

Soros behálózhatta a teljes szlovák közéletet

Az írásban rámutattak, hogy Szlovákia jelenlegi köztársasági elnökének – aki egyben a PS párt alapítója – múltja is szorosan összefonódik a spekulánssal és annak szervezeti hálójával: 

  • elvégezte az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) két tanfolyamát, amely szervezettel összefüggésben a Judicial Watch tárta fel, hogy Soros hálózatával együttműködve juttat pénzt szélsőbaloldali aktivista csoportoknak;
  • több tanulmányt is megjelentetett az OSF megbízásából;
  • 16 éven keresztül volt a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott Via Iuris munkatársa. A fenti tények ugyanakkor nem gátolták meg Caputovát abban, hogy a közelmúltban rágalmazási pert indítson korábbi politikai családjának legerősebb kihívója, a Smer párt elnöke, Robert Fico ellen, miután az többször is hangot adott azon véleményének, hogy az államfő Soros bizalmasa és külföldi érdekek kiszolgálója.

Hasonló befolyásolási jegyek figyelhetők meg az álcivil szférával összefüggésben is:

A Nyílt Társadalom Alapítványok nyilvános adatbázisa szerint 2016–2021 között 43 szlovák, illetve szlovákiai érintettségű szervezetet közel 6,2 millió dollárral (átszámítva több mint 2,2 milliárd forinttal) finanszírozott az OSF, és mint köztudott, itt korántsem jelenik meg minden forrás. 

A támogatott szervezetek és projektek a teljesség igénye nélkül a Transparency International Slovakia,  Zuzana Caputová köztársasági elnök szervezete, a Via Iuris,  a Nadacia Zastavme korupciu („Állítsuk meg a korrupciót Alapítvány”), a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és interszexuálisok életének javítására létrejött Inakost vagy a szlovák álcivil szféra egyik legmeghatározóbb szereplőjének számító Pontis Alapítvány.

A magyar baloldallal is intenzív az együttműködés

Ami a szlovák sajtó helyzetét illeti, az ország második legnagyobb kiadóvállalatában, a több mint harminc regionális és országos lap kiadásában, valamint több internetes hírportál működtetésében érdekelt Petit Press kiadóban 2021-ben – a Penta pénzügyi csoport kivásárlásával – 34 százalékos tulajdonrészt szerzett a Nyílt Társadalom Alapítványok által hatalmas összegekkel támogatott (2016 és 2019 között közel 21,5 millió dollár, átszámítva megközelítőleg nyolcmilliárd forint) Media Development Investment Fund (MDIF).

A Petit Press Kiadóhoz tartozik a magát „függetlenként” determináló SME nevű szlovák napilap és internetes hírportál is, amely nemrég a „pártatlanság jegyében” készített interjút Fedor Blascákkal, a szlovákiai OSF jelenlegi igazgatójával, aki a Smer párt Sorossal szembeni kritikáira reagálva úgy fogalmazott, hogy az amerikai milliárdos „állami kitüntetést érdemel”, hiszen „hatalmas dolgokat tett a szlovák demokráciáért”.

Szlovákia másik, a nyílt társadalom eszméjét terjesztő orgánuma a Denník N, amelyet – az azóta az MDIF által kivásárolt – Penta 2014-es Petit Press kiadóban történő tulajdonszerzése miatt távozó SME-s újságírók alapítottak. A Denník N-nel a hazai Soros-lapok is visszatérően együttműködnek annak érdekében, hogy erősítsék és igazolják egymás narratíváit.

A 444.hu például a Kuciak-gyilkosság kapcsán szólaltatta meg a szlovák lap igazgatóját, aki elmondta, hogy Magyarországgal összehasonlítva Szlovákiában még így is több pozitív jelenséget látni, és ott még „valóban sokszínűség tapasztalható”. A Denník N magyar nyelvű kiadása a Napunk című lap, amely az elmúlt héten készített interjút Michal Simeckával, a PS elnökével és miniszterelnök-jelöltjével, amelyben a politikus amellett, hogy kijelentette, intenzíven együttműködnek a magyar baloldal szereplőivel (azon belül is a „legközelebbi partnerükkel”, a Momentummal), hazánkat egyben „Oroszország trójai falovának” minősítette a békepárti álláspontunk miatt. A korábban a szlovákiai magyar kisebbségek érdekeivel szembehelyezkedő politikus véleményét természetesen egymás után hozták le szalagcímként a hazai balliberális médiumok, a 444-től a Nyugati Fényen át egészen a Népszaváig. 

Mivel az előző megméretésen egyetlen magyar politikai formáció sem jutott be a szlovák törvényhozásba, éppen ezért a magyar kisebbségek számára valóban sorsdöntő a hétvégi választások kimenetele. 

Pár nappal a választások előtt Szlovákiában sem nevezhetők egyenlőnek a feltételek, hiszen mind a migrációt, a genderpropagandát és az ukrajnai fegyverszállításokat elutasító Smer pártnak, mind a szlovákiai magyar érdekképviseleteknek meg kell küzdeniük a nemzetközi baloldal teljes armadájával – zárta elemzését a Tűzfalcsoport.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke Brüsszelben 2017. április 27-én (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.