Kemény döntést hozott Emmanuel Macron a nigeri puccs után

A francia elnökre óriási nyomás nehezedett a sorozatos tüntetések miatt Nigerben.

2023. 09. 06. 15:50
BAZOUM, Mohamed
Niamey, 2023. augusztus 30. A nigeri katonai junta támogatói a francia katonai jelenlét ellen tiltakoznak Niameyben 2023. augusztus 30-án. Nigerben július 26-án katonai államcsínnyel megdöntötték Mohamed Bazoum államfõ hatalmát. Az Abdrahmane Tchiani dandártábornok vezette junta azzal vádolta meg Franciaországot, hogy katonai beavatkozásra készül Nigerben Mohamed Bazoum visszahelyezése érdekében, és azt állította, hogy a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) az egykori gyarmattartó Franciaország zsoldjában áll. Franciaország 1500 katonát állomásoztat Nigerben, akik Bazoum elnök rendszerének segítettek a Nigert és a Száhel-övezet nagy részét vérbe borító dzsihadisták elleni harcban. MTI/EPA/ISSIFOU DJIBO Fotó: ISSIFOU DJIBO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a nigériai katonai kormány a francia katonák kivonását követelte, Párizs részleges kivonulást tervez, erről a francia védelmi miniszter, Sébastien Lecornu beszélt egy sajtótájékoztatón.

Franciaország jelenleg mintegy 1500 katonát állomásoztat a nyugat-afrikai országban. A nigériai katonai erők július végén buktatták meg az előző elnököt, Mohamed Bazoumot. Franciaország más nyugati és afrikai államokkal összhangban nem ismeri el az új uralkodót, aki augusztus elején több védelmi megállapodást is felmondott Franciaországgal. Azóta a francia katonák nem támogatják tovább a nigériai fegyveres erőket. Az emberek szinte naponta tömegtüntetéseket szerveznek a francia jelenlét ellen.

Emmanuel Macron francia elnökre az utóbbi hetekben emiatt óriási nyomás nehezedett, végül nem volt más választása, mint részlegesen kivonni a francia katonákat Nigerből. A helyiek ugyanis megesküdtek, hogy addig nem szűnnek meg a zavargások, amíg francia katonák az országban állomásoznak.

A részleges kivonás elsősorban a már nem használt eszközök, köztük vadászgépek, helikopterek és drónok karbantartásáért felelős katonákat érintheti a minisztérium szerint. Az erők egy része a főváros, Niamey közelében lévő légi támaszponton állomásozik, ahol a német fegyveres erőknek is van saját légi hadműveleti területük. A többi francia katona Ouallamban és Ayoruban állomásozik a Burkina Fasóval és Malival közös határ közelében. Niamey és Párizs viszonya láthatóan megromlott, miután a volt gyarmatosító hatalom a megbuktatott elnök mellé állt. 

Borítókép: A nigeri katonai junta támogatói a francia katonai jelenlét ellen tiltakoznak Niameyben 2023. augusztus 30-án (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.