Kiadták a hírhedt drogbáró fiát is az Egyesült Államoknak

Hatalmas rendőri munka van amögött, hogy a 33 éves férfi amerikai rácsok mögött lehet.

Forrás: BBC2023. 09. 16. 17:29
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírhedt drogbáró, Joaquín „El Chapo” Guzmán fiát kábítószer-kereskedelem vádjával Mexikó kiadta az Egyesült Államoknak − közölte Merrick Garland amerikai főügyész a kiadatással kapcsolatban..

Ovidio Guzmánt azzal gyanúsítják, hogy testvérével együtt vezette az édesapja által alapított Sinaloa drogkartellt. A férfinak azzal a váddal is szembe kell néznie, miszerint elrendelte egy énekes meggyilkolását, aki nem volt hajlandó fellépni az esküvőjén.

A férfit még januárban tartóztatták le Mexikó északi részén, Sinaloa államban, ahol eddig őrizetben is volt.

Ez az akció a legutóbbi lépés az igazságügyi minisztérium azon törekvésében, hogy ellehetetlenítsék a kartell működését – mondta Garland főügyész. Hozzátette, „a kartellek elleni küzdelemben hihetetlen bátorság kellett az Egyesült Államok bűnüldöző szerveitől, valamint a mexikói rendfenntartóktól és katonai szolgálattól, akik közül sokan életüket adták az igazságszolgáltatásért.” 

Az egér elfogása

A 33 éves Guzmánt, más néven El Ratónt (Az egér), Culiacán városa előtt tartóztatták le egy hat hónapos megfigyelési műveletben. Nem volt egyszerű az elfogása, hiszen 

a kitört tűzharcban huszonkilenc ember halt meg, a kartell tagjai buszokat és autókat gyújtottak fel, hogy elzárják a bekötőutakat, hogy megakadályozzák a rendőri erősítés megérkezését.

Ezután Ovidiót helikopterrel Mexikóvárosba szállították, mert attól tartott, hogy ha közúton szállítják, bérgyilkosai megpróbálják megtámadni a konvojt.

2020 júniusában a biztonsági erők rövid időre már őrizetbe vették, de Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök arra utasította a hatóságot, hogy engedjék szabadon, hogy ne veszélyeztesse a lakosságot, mivel a sinaloai fegyveresek buszokat gyújtottak fel, és fegyveres csatákat vívtak rendőrökkel és katonákkal.

A következő 18 hónapig bujkált, mielőtt 2023 januárjában újra letartóztatták.

Sinaloa kartell

A Sinaloa kartell egy határokon átnyúló bűnszervezet, amely az amerikai rendfenntartók becslései szerint több mint ezer tonna kokaint, marihuánát, metamfetamint és heroint csempészett az Egyesült Államokba.

Sokszor a kartell bérgyilkosai elrabolták, megkínozták és megölték a rivális bandák tagjait, hogy a halálukkal megszilárdítsák a saját hatalmukat. A bandatagok Mexikóban és Közép-Amerikában is megvesztegettek rendőröket és magas rangú politikusokat, hogy hagyják figyelmen kívül a kábítószer-szállítmányokat vagy szóljanak a kartellnek a közelgő razziákról.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.