Kiürül Hegyi-Karabah: tovább nőtt a menekülők száma

Az enklávéban élők gyötrelmeit tetézi, hogy egy robbanás és tűz halálos áldozatainak száma 170-re emelkedett.

Forrás: MTI2023. 09. 29. 12:53
null
Gorisz, 2023. szeptember 29. Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az örményországi Szjunik tartományban fekvõ Goriszba 2023. szeptember 29-én. Legkevesebb 84 ezer ember kelt eddig át az örmény határon azt követõen, hogy Azerbajdzsán szeptember 19-én „terrorelhárító” mûveletet indított a fõként örmények lakta, Azerbajdzsánhoz tartozó szakadár dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban. A Hegyi-Karabah szakadár régió négy évtizede területi vita tárgya Azerbajdzsán és Örményország között, amely két háborúhoz is vezetett. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba – közölte az örmény kormány sajtószolgálata. „A 6 órai (magyar idő szerint 3 órai) helyzet szerint 84 770 erőszakkal kitelepített személy lépett Örményországba Hegyi-Karabahból” – olvasható a tájékoztatásban.

Az örmény etnikumúak kivándorlása Hegyi-Karabahból a régió szeparatista kormányának múlt heti bukása után kezdődött. Csütörtökön Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a kormány ülésén kijelentette:

A következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban.

A politikus egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen a Hegyi-Karabahban zajló etnikai tisztogatás miatt.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy harminc évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert, örmény szeparatista Hegyi-Karabahi Köztársaság ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán a 2020. őszi offenzívában az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított „terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

Az enklávé gyötrelmeit tetézi, hogy egy üzemanyagraktárban történt robbanás és tűz halálos áldozatainak száma 170-re emelkedett. Erről pénteken az Armenpress helyi hírügynökség számolt be a szakadár régió helyi tisztviselőire hivatkozva.

A robbanás hétfőn akkor történt, amikor több ezer örmény nemzetiségű menekült el a szakadár területről. A hatóságok nem adtak magyarázatot a robbanás okára.

Az áldozatok száma meredeken nőtt a karabahi hatóságok korábbi, 68 halottról szóló kedd esti bejelentéséhez képest. A mentési munkálatok a robbanás helyszínén jelenleg is tartanak.

Borítókép: Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az örményországi Szjunik tartományban fekvő Goriszba 2023. szeptember 29-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.