Nyíltan vállalta szélsőbaloldaliságát a svéd egyház

A protestáns egyház szerint a szélsőbaloldali ideológia mindig is a vallás szerves része volt.

2023. 09. 20. 6:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kritikák érték a Svéd Egyházat, miután a múlt héten a göteborgi mecset előtt szervezett egy megmozdulást, amely során egy „szeretetfalat” állítottak.

Az akció célja az volt, hogy a vallások és társadalmi csoportok közötti párbeszédet próbálja hangsúlyozni. A Samnytt svéd hírportál beszámolója szerint a „szeretetfal” állításával a Svéd Egyház a Korán-égetésekre is reagált, így fejezték ki felháborodásukat a muzulmánok elleni gyűlölet és fenyegetések miatt. 

Több bírálat is érte azonban emiatt az egyházat és híveit. „A Svéd Egyház mára teljesen woke. Nem csoda, hogy az iszlám teret nyer magának” − írta egy felhasználó az X-en. Erre reagálva az egyház hivatalos oldalán úgy reagált, hogy kijelentették, a Svéd Egyház mindig is ilyen volt.

A Svéd Egyház nem lett woke, mindig is az volt. A wokeizmus az egyház DNS-ének része. Jézus megtanított bennünket, hogy lássuk és ellensúlyozzuk az emberek közötti strukturális igazságtalanságokat

– írták a posztban. 

A Svéd Egyház balra tolódásából is fakad, hogy rohamosan csökken a hívek száma. Saját statisztikáik szerint 2012 és 2022 között csaknem egymillió hívet veszítettek el. Azonban az még inkább beszédes, hogy míg 1972-ben Svédország lakosságának 95,2 százaléka volt az egyház tagja, addig ez az arány 2022-re 52,8 százalékra csökkent. 

Borítókép: A Svéd Egyház lelkészei (Fotó: Ake Paulsson/Svéd Egyház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.