Riasztották a légierő készenléti gépeit Belaruszban + videó

A védelmi minisztérium közölte, határsértést észleltek Lengyelország felől.

Forrás: MTI2023. 09. 29. 6:37
Magas a készültség a lengyel-belorusz közös határszakaszon, ám immár már nem csak a Minszk által ide vezetett illegális bevándorlók, hanem a Wagner zsoldoshadsereg belaruszi megjelenés miatt is. (Fotó: Terror Alarm / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lengyel helikopter kétszer is megsértette Belarusz légterét, amit légtérfigyelési eszközök adatai is alátámasztanak – közölte a minszki védelmi minisztérium csütörtökön. „Ma (helyi idő szerint) 15 óra 2 perckor a légierő és a légvédelmi alakulatok rádiólokációs eszközei egy lengyel repülőeszköz közeledését jelezték a belarusz határhoz. A légi jármű 15 óra 20 perckor behatolt a Belarusz Köztársaság légterébe másfél kilométeres mélységben. A helikopter 16 óra 22 perckor ismételten megsértette az államhatárt háromszáz méteres mélységben” – ismertette a tárca.

A minisztérium hozzátette, hogy az incidens miatt riasztották a légierő készenléti gépeit.

Jelen pillanatban a történtek körülményeinek kivizsgálása folyik, a védelmi tárca a külügyminisztériummal együttműködve jegyzéket készít elő – jelezték. Időközben a minszki külügyminisztériumba bekérették Marcin Wojciechowski lengyel ügyvivőt, akinél jegyzékben tiltakoztak a történtek miatt. A belarusz diplomáciai tárca az incidens tárgyilagos kivizsgálását szorgalmazta Varsónál, s olyan intézkedések meghozatalát, amelyekkel elejét lehet venni hasonló légtérsértéseknek a jövőben.

A lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága a közösségi médiában közzétett állásfoglalásában hamisnak nevezte a légtérsértésről szóló belarusz állítást. Hangsúlyozta, hogy ezt a légtérfigyelés és a radarállomások felvételei is bizonyítják. Hozzátette: a minszki vezetés által közölt információt mindig óvatossággal és kellő gondossággal kell kezelni, mert gyakran tartalmazott provokációt és félrevezető értesüléseket.

 

Borítókép: Magas a készültség a lengyel–belarusz közös határszakaszon (Forrás: Twitter/Terror Alarm)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.