Szerb elnök: Brutális etnikai tisztogatás zajlik Koszovóban + videó

Drámai a helyzet a Balkánon. A szerb államfő az orosz nagykövettel egyeztetett.

2023. 09. 25. 14:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is feszült a biztonsági helyzet Koszovó északi, szerbek lakta részén. Egy nappal azután még mindig erőteljes a pristinai hatóságok jelenléte a térségben, hogy egy csoport szerb megpróbálta eltorlaszolni az utat a koszovói Banjszka faluban, majd a fegyveres konfliktusban három támadó és a koszovói rendőrség egy tagja meghalt. A település körül nagyszámú páncélozott rendőrség jármű látható – írja a Szerbiai Rádió és Televízió

A pristinai rendőrség szerint továbbra is feszült a biztonsági helyzet. Jarinjenél és Brnjaknál Szerbia irányából nem lehet belépni Koszovó területére, csak kilépésre használhatók ezek az átkelők. A személygépkocsik, a teherautók, a buszok és a gyalogosok nem léphetnek be.

Ez a helyzet már több mint 24 órája. Egyelőre nincs információ arra vonatkozóan, hogy mikor teszik szabaddá az átkelést. A Kosovo Online helyi hírportál tudósítása szerint a Zvecsán községhez tartozó Banjszkába vezető utakat lezárták a koszovói rendőrök. A faluba belépni sem lehet, s elhagyni sem azt.

A helyzetről egyeztetett Belgrádban a szerb államfő és a külügyminiszter, valamint Oroszország belgrádi nagykövete. Alekszandar Vucsics tájékoztatta Alekszandr Bocan-Harcsenkot a térségben zajló eseményekről. Vucsics a hivatalos Instagram-oldalán közölt fotó mellé azt írta: 

Koszovóban brutális etnikai tisztogatás zajlik, amelyet Albin Kurti szervez a nemzetközi közösség egy részének támogatásával.

A szerb vezető fontos tárgyalásnak nevezte az orosz nagykövettel való egyeztetését, és köszönetet mondott, amiért a másik meghallgatta a szerb fél kéréseit és követeléseit. Sajtóértesülések szerint a nyugati politikusok is tárgyalnak hétfőn a koszovói feszültségről. A Kosovo Online úgy tudja, hogy megbeszélést folytat majd Miroslav Lajcak- az EU Belgrád–Pristina párbeszédért felelős megbízottja francia, német, olasz diplomatákkal és Gabriel Escobarral, az USA különmegbízottjával.

Borítókép: Erős hatósági jelenlét Koszovó északi részén (Fotó: Koszovói Rendőrség Facebook-oldala) 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.