Teljesen kiakadtak a liberálisok, miután egy fehér nő lett Zimbabwe szépségkirálynője

Fordított esetben valószínűleg nem lenne ilyen mértékű a felháborodás.

2023. 09. 28. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási felháborodást váltott ki Zimbabwéban, hogy az afrikai országban megrendezett Miss Universe szépségversenyt egy fehér nő nyerte – számolt be mások mellett a Newsweek hírportál. Zimbabwét ennek értelmében a 21 éves Brooke Bruk-Jackson fogja képviselni az idén El Salvadorban megrendezésre kerülő Miss Universe nemzetközi szépségversenyen. Az afrikai ország 22 év után először küld versenyzőt az eseményre. 

Túlságosan fehér ahhoz, hogy a fekete emberek országát képviselje. Ő egy külföldi

– fakadt ki egy Instagram-felhasználó a hírre. Egy másik hozzászóló érdekes ellentmondásra világított rá: „Ironikus, hogy egy fehér lány nyerte a Miss Zimbabwét, miközben az európai országokat fekete bőrű versenyzők képviselik.”

Ez egy vicc?

– reagált az X közösségi oldalon egy felháborodott felhasználó.

 Akadtak olyanok is, akik védelmükbe vették Bruk-Jacksont, valamint rámutattak a liberálisok nyakatekert világnézetére is. A baloldaliak szerint ugyanis azzal nincs probléma, hogyha az európai országokat színes bőrű versenyzők képviselik – esetleg férfiak nyerik meg a nőknek rendezett szépségversenyeket –, az viszont már nem fér bele, ha ennek fordítottja történik.

Ők Miss Universe Írország és a Miss Universe Zimbabwe. Mindketten gyönyörű nők. A liberálisok azonban az egyik jelölt miatt különösen felháborodtak. Találjátok ki, melyikük miatt

– írta X-bejegyzésében Simon Godekk tudományos újságíró.

„Talán ha transz lenne, másképp gondolnák…” – gúnyolódott egy másik posztoló. Bruk-Jacksont védelmébe vette Tristan Tate, Andrew Tate brit–amerikai influenszer, botrányhős testvére is. 

Ha ő nem lehet Miss Zimbabwe, akkor az összes ország szépségkirálynőjének úgy kell kinéznie, mint egy etnikai őslakos

− vélekedett.

Az elmúlt hónapokban a Miss Universe versenyek egyre nagyobb feszültségeket váltanak ki bal- és jobboldalon egyaránt. Kezdődött ez azzal, hogy Hollandiában a verseny történetének során először egy transznemű férfit nyerte meg a megmérettetést. Ezt követően Olaszország betiltotta a transznemű versenyzők részvételét, az olasz Miss Universenek születésétől kezdve nőnek kell lennie. 

Zimbabwe 15 milliós lakosságának egyébként kevesebb mint egy százalékát teszik ki a fehérek a 2022-es népszámlálás adatai szerint. 

Az ország történelme során jelentős volt a feszültség a fekete bőrű és fehér lakosság közt, többek közt a gyarmati múlt, valamint az országot 37 éven át irányító Robert Mugabe miniszterelnök, majd elnök tevékenysége miatt. A vezető arra bátorította az ország fekete lakosságát, hogy bármilyen eszköz bevetésével szerezzék vissza földjeiket a fehérektől.

Borítókép: Brooke Bruk-Jackson (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.