Vizsgálatot rendelt el a görög ügyészség a halálos áradások ügyében

Tizenöt ember meghalt, legalább ketten pedig eltűntek, mikor a Daniel vihar múlt héten hétfőn és kedden lecsapott.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 21:39
null
Lárisza, 2023. szeptember 12. Vízben elmerült autók a görögországi Thesszália régióban fekvõ Lárisza egyik elöntött utcáján 2023. szeptember 12-én, négy nappal a Daniel nevû ciklon elvonulása után. Görögország középsõ részén rendkívüli mennyiségû csapadék hullott, amelynek következtében a környezõ falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. A természeti katasztrófa következtében eddig legkevesebb hat ember vesztette életét, többen eltûntek. MTI/EPA/ANA-MPA/Aposztolisz Domalisz Fotó: Aposztolisz Domalisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot rendelt el szerdán a görög ügyészség a halálos áradások ügyében. Az ANA görög hírügynökség beszámolója szerint az ország legfőbb büntetőtörvényszéke mellett működő vádhatóság meghagyta a Daniel vihar által legsúlyosabban érintett Vólosz, Kardíca, Larissza és Trikala önkormányzatainak, hogy állapítsák meg, történt-e bűncselekmény, ideértve gondatlanságból vagy szándékosan előidézett áradások esetét is.

Tizenöt ember meghalt, legalább ketten pedig eltűntek, mikor a Daniel vihar múlt héten hétfőn és kedden lecsapott Magniszíára, Vólosz kikötővárosra és a Pílion hegység falvaira, majd szerdán Kardíca és Trikala környékére. Az ár házakat mosott el és súlyos károkat okozott az infrastruktúrában. A termékeny Thesszáliai-síkság lényegében beltengerré változott, ahonnan lakók százait kellett kimenteni légi úton vagy csónakon. A termést elmosta az ár, több ezer haszonállat elpusztult.

A mostani vizsgálat célja fényt deríteni arra is, hogy a helyi hatóságok megfelelő árvízvédelmi intézkedéseket tettek-e a görög meteorológiai szolgálat időben történt figyelmeztetésének tükrében.

Csaknem egy héttel az özönvízszerű áradások nyomán a Thesszáliai-síkság mintegy 72 ezer hektáros része és számos települése továbbra is víz alatt áll.

Borítókép: Vízben elmerült autók a görögországi Thesszália régióban fekvő Lárisza egyik elöntött utcáján 2023. szeptember 12-én, négy nappal a Daniel nevű ciklon elvonulása után. Görögország középső részén rendkívüli mennyiségű csapadék hullott, amelynek következtében a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. A természeti katasztrófa következtében eddig legkevesebb hat ember vesztette életét, többen eltűntek (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Aposztolisz Domalisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.