Fegyveres őrök védik a zsidó diákokat az Egyesült Államokban

Az egyik zsidó diákszervezet elnöke szerint ébernek kell maradni.

2023. 10. 22. 13:54
null
New York, 2023. október 20. Résztvevõk az Izrael mellett tartott szolidaritási tüntetésen a New York-i Times Square-en 2023. október 19-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol megöltek több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak mintegy kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadmûvelet eddig közel 3500 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma túllépte 12 ezret. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek óta nem látott módon elterjedt az antiszemitizmus a világban, amióta kirobbant az izraeli–palesztin fegyveres konfliktus, a világ zsidó közösségei sehol sem érzik magukat biztonságban. Nem kivétel ezalól az Egyesült Államok sem, ahol a zsidó diákokat most fegyveres őrök védhetik attól, hogy zaklassák őket és erőszakoskodjanak velük. A Hillel International, a zsidó egyetemi élet szervezete vetette fel az ötletet, hogy megvédjék a fiatalokat a hétvégéken megrendezett sabbati rendezvényeken. 

Elképzelhetetlennek tűnhet, hogy egy egyszerű istentiszteletre induló diákoknak fegyveres őrökön kelljen keresztülmenniük, de bizonyos esetekben pont erre van szükség az egyetemeken

– jelentette ki Adam Lehman, aki az Egyesült Államok belbiztonsági minisztériumánál is lobbizik a szövetségi ügynökségek támogatásáért, és nyomást gyakorol az egyetemek vezetésére, hogy növeljék a zsidó diákok biztonságát.

Ébernek kell maradnunk a valós fenyegetésekkel kapcsolatban

– mondta Lehman egy webináriumon. Zsidó diákok szerte az Egyesült Államokban arról számoltak be, hogy megdöbbentek azon, hogy mennyi egyetemi diák gyűl össze rendszeresen a Hamász mellett tüntetni, emiatt pedig megfélemlítve érzik magukat. 

A zsidó diákokat elhallgattatják az órákon, megtámadják a campusokon és verbálisan zaklatják őket.

 

Ez a két hét nagy kihívás volt a zsidó diákoknak. Nagyrészt az tette olyan nehézzé, hogy miközben a zsidó népet a holokauszt óta ért legsúlyosabb tragédiát gyászoltuk, az egyetemeinken sok diák a palesztin fegyveresek sikerét ünnepelte. Azt hiszem, sok zsidó diákot megdöbbentett, hogy olyan emberek, akiket a barátaiknak tartottak, ilyen dolgokat tettek, és sokak bizalma megrendült

– mondta Abe Baker-Butler, aki a Yale Egyetemre jár, és szintén részt vett a webináriumon.

Eközben országszert tüntetéseket tartottak az elmúlt 24 órában is. New Yorkban péntek éjszaka több mint száz embert letartóztattak, amikor egy háborúellenes megmozduláson a tömeg megbénította a forgalmat. A mintegy ezerfős tüntető tömeg tűzszünetet követelt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusban, és az esőben a Bryant Parkból a New York-i szenátor, Kirsten Gillibrand manhattani irodájához vonult. „Nem állunk meg, amíg nem szólít fel tűzszünetre” – skandálta a tömeg.

Sajnos úgy tűnik, hogy politikai vezetőink nem tanulják meg újra és újra a leckét, hogy a háború nem megoldás

– mondta Jeremy Cohan, a New York-i Amerikai Demokratikus Szocialisták társelnöke a WABC helyi hírcsatornának. Minderről a The Guardian brit lap számolt be.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.