Hamis sms-ekkel tévesztenék meg a lengyel választókat

A Jog és Igazságosság Pártja nevében küldött üzenetekkel próbálják befolyásolni a szavazókat.

2023. 10. 13. 8:31
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy sms-kampány indult el Lengyelországban. A lengyel választók a küszöbön álló voksolás előtt egy üzenetet kaptak a mobiljukra, amelyben a következő szöveg áll: „Szavazz a PiS-re! Visszaadtuk a nyugdíjasoknak a méltó időskort, és még a temetésüket is ingyen vállaljuk.”

A lengyel sajtó arról ír, hogy a TVN24-nek jelentették az emberek, hogy ilyen sms-eket kaptak. A telefonjaikra érkező szövegeket megmutatták a média munkatársainak is. 

A Jog és Igazságosság Pártja (PiS) cáfolta, hogy az üzeneteket ők küldték volna. 

A PiS szóvivője, Rafał Bochenek az X-en azt közölte, hogy az elmúlt órákban tömeges számban küldtek egyesek dezinformációs szöveges üzeneteket. Ezekhez a PiS-nek semmi köze. 

Meg kell állítani a csalást és a manipulációt

– tette hozzá. 

Az sms-ek különféle telefonszámokról érkeztek, amelyek a 732-es számmal kezdődtek. Miután megpróbálták felhívni ezeket a számokat, az a válasz érkezett, hogy nincs is ilyen szám. Nem egyedülálló az sms-kampány a választási hajrában. Mint ismeretes, Magyarországon is létezik a DatAdat-ügy, amikor a választási kampány hajrájában sokan névre szóló üzeneteket kaptak anélkül, hogy megadták volna a személyes adataikat. Erről lapunk is írt. 

A rendszerváltás óta példa nélküli adatbotrány szálai a Bajnai Gordon volt kormányfőhöz kötődő céghez vezetnek.

Lengyelországban a hétvégén tartanak választásokat. Mint arról a Magyar Nemzet korábban is írt, sorsdöntő lesz a voksolás. Erre hívták fel a figyelmet a magyar civilek is. Nyílt levelet intézett ugyanis a lengyel polgárokhoz a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány. A levélben az olvasható, hogy most, az agresszor Oroszország és Ukrajna közötti háború idején a lengyelországi választásokon dönteni kell gyermekeink és unokáink jövőjéről, és a keresztény-konzervatív múlt hagyományainak őrzése Lengyelországban a PiS vezette kormány cselekvéseiben tükröződik.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.