Kivonul az X Európából?

Mint arról beszámoltunk, egyre valószínűbb, hogy uniós vizsgálat indul az X (korábban Twitter) közösségimédia-platform ellen, miután a bizottság szerint a tartalommoderálási gyakorlata nem felel meg az EU augusztusban hatályba lépett új digitális irányelvének. A platform tulajdonosa, Elon Musk üzletember azonban továbbra is rendíthetetlenül kiáll a szólásszabadság érvényesülése mellett, és inkább megszüntetné az európai felhasználók hozzáférését a felülethez – amely ironikus módon az EU-s tisztségviselők egyik fő kommunikációs platformja is.

2023. 10. 19. 10:40
MUSK, Elon
New York, 2022. május 3. Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármû-gyártó és a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat vezérigazgatója a New York-i Metropolitan Mûvészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2022. május 2-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ideje már vannak arra utaló jelek, hogy előbb-utóbb európai uniós vizsgálat indulhat az X (korábban Twitter) közösségi média felület ellen az augusztusban hatályban lépett új uniós digitális irányelve (DSA) miatt. A töréspont a két fél álláspontja között a gyűlöletbeszéd visszaszorítása illetve a szólásszabadság érvényesülése körül található, és Elon Musk, a platform tulajdonosa, annyira ragaszkodik az utóbbihoz, hogy könnyen kenyértörésre viheti a dolgot.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten Thierry Breton digitális biztos – stílusosan az X-en – megosztott egy Elon Musknak, a platform tulajdonosának szóló levelet is megosztott, amelyben 24 órán belül választ vár az uniós szabályozást sértő tartalmakkal kapcsolatban, és emlékezteti Muskot, hogy az irányelv megsértése esetén büntetéssel nézhet szembe.

A Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokat követően vannak arra utaló jelek, hogy az X/Twittert illegális tartalmak és dezinformáció terjesztésére használják az EU-ban

− írta posztjában Breton.

A tét nem kicsi, hiszen ha tényleg megindul a hivatalos vizsgálat, az hónapokig vagy akár évekig elhúzódó eljárást, és akár a cég globális bevételének hat százalékáig terjedő bírságot jelenthet. A Business Insider üzleti híroldal információi szerint az európaiak nagyjából a havi aktív felhasználók kilenc százalékát teszik ki.

Amióta Musk felvásárolta az akkor még Twitter névre hallgató közösségi média platformot, folyamatosan támadják, amiért nem hajlandó gátat vetni a gyűlöletbeszéd terjedésének.

Az EU digitális irányelve értelmében a közösségi platformoknak átfogó veszélyelemzést kell készíteniük a gyűlöletbeszéd és egyéb illegális tartalmak terjedéséről a saját felületükön, és nagyobb betekintést kell engedniük a külső auditoroknak, szabályozóknak és civileknek – írja a Politico hírportál.

Mivel Musk ragaszkodik a szólásszabadság érvényesítéséhez, és ennek érdekében többek között a tartalmak moderálását végző csapat létszámát is csökkentette, óhatatlanul összeütközésbe kerülhet az uniós szabályozással.

A helyzet enyhítésére Thierry Breton az elmúlt időszakban kétszer is találkozott Muskkal, de úgy tűnik, nem közeledett a két fél álláspontja. Egy a Business Insidernek név nélkül nyilatkozó forrás szerint Muskot kifejezetten dühíti a DSA-nek való megfelelés kényszere, és az üzletember nem arról híres, hogy ne lépne, ha valami bosszantja.

Ráadásul Musk időközben a cég csaknem összes európai irodáját bezárta, a párizsi, berlini és madridi kirendeltségek  megszüntetése után csak Dublin és az immár EU-n kívüli London maradt talpon, így 

reálisnak tűnik annak a veszélye, hogy az európai felhasználók a továbbiakban tényleg kiszorulnak az X-ről.

Ezek után Elon Musk cáfolta az információkat.

Borítókép: Elon Musk (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.