Megkezdődött Donald Trump polgári perének tárgyalása

Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.

Forrás: MTI2023. 10. 03. 6:34
TRUMP, Donald
New York, 2023. október 2. Donald Trump volt amerikai elnök New York állam Legfelsõbb Bíróságának tárgyalótermében 2023. október 2-án. Trump önként jelent meg, hogy vallomást tegyen az ellene és két gyermeke ellen csalás vádjával indított polgári per tárgyalásán MTI/AP/Reuters pool/Brendan McDermid Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt elnök, fiai és cégcsoportja ellen New York állam főügyésze indított pert, mert véleménye szerint a cégbirodalom ingatlanainak értékét a ténylegesnél magasabb áron tartották nyilván, amivel félrevezették a finanszírozó bankokat, biztosítókat és egyéb üzleti szereplőket.

Az első tárgyalási napon a védők és ügyészek megtartották nyitóbeszédeiket. A védőügyvédek állítása szerint a bíróság állapított meg a valósnál jóval alacsonyabb értéket a Trump-ingatlanokra, valamint többi között politikai indítattású eljárásnak minősítették a pert, mert azt New York állam demokrata főügyésze, Leticia James kezdeményezte.

Az ügyészek állításuk alátámasztására lejátszottak egy hangfelvételt Donald Trump korábbi ügyvédjétől, a csalásért már korábban elítélt Michael Cohentől, aki azt állította: főnöke rendszeresen arra utasította őt, hogy értékelje felül a hivatalos iratokban is a kérdéses ingatlanokat.

Donald Trump a tárgyalóteremben nem szólalt meg, de végigülte a tárgyalást, és a szünetben újságírók előtt élesen bírálta a főügyészt, akit „radikális baloldalinak” nevezett. Kijelentette, hogy a floridai Mar-a-Lago rezidenciája legalább egymilliárd dollárt ér, szemben a bíróság által megállapított 18 millió dollárral.

Üzleti és jogi szakértők szerint a per tétje, hogy Donald Trump cégcsoportja megtarthatja-e több ingatlanát, köztük az emblematikus Trump-toronyházat New Yorkban, valamint golfpályákat.

A várakozások szerint a polgári peres eljárás tárgyalási szakasza december közepéig tart.

A hétfői tárgyalás előzménye, hogy New York állam Legfelsőbb Bíróságának bírája, Arthur Engoron azt állapította meg, hogy Donald Trump és vádlottársai felelősségre vonhatók csalás miatt az ingatlanok hivatalos értékének tudatos felülbecslése miatt.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök New York állam Legfelsőbb Bíróságának tárgyalótermében 2023. október 2-án (Fotó: MTI/AP/Reuters/Brendan McDermid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.