Sorra járja a balkáni országokat a brüsszeli vezető + videó

Ursula von der Leyen a nyugat-balkáni államok vezetőivel tárgyal. Az uniós csatlakozás mellett gazdasági kérdésekről is egyeztetnek.

2023. 10. 30. 6:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnapos balkáni körútra indult Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke először Észak-Macedóniába érkezett, majd a térség államaiba látogat. Elutazik Koszovóba, Montenegróba, Szerbiába és Boszniába is. Brüsszel évek óta hitegeti ezeket az országokat az uniós tagsággal, de az integráció csak nagyon lassan halad, sőt inkább teljesen leállt. A legújabb céldátum talán 2030 lehet, de többen pesszimisták ezzel kapcsolatban ez Európai Unión belül és azon kívül is.

Vasárnap este érkezett meg Szkopjéba Ursula von der Leyen. Az EB elnöke ezzel kezdte meg többnapos nyugat-balkáni túráját. Közvetlenül érkezése után Von der Leyen találkozott Észak-Macedónia elnökével, Sztevo Pendarovszkival.

Az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel megvitattuk az EU-tagságról szóló csatlakozási tárgyalások előrehaladását és az ország jelenlegi politikai helyzetét. Köszönjük az európai integrációs folyamatunk iránti elkötelezettségüket és támogatásukat

 – írta Pendarovszki az X-en.

Nemcsak a vendéglátója, hanem az európai vezető is elégedettségének adott hangot a találkozó kapcsán. Von der Leyen kiemelte, örül, hogy Szkopjéban kezdte meg nyugat-balkáni körútját – írja a Blic szerb napilap.

 

A reformokkal az Európai Unió felé haladnak. Örömmel tölt el bennünket, hogy üdvözölhetjük önöket, az egyedi identitásukat és nyelvüket, a macedón nyelvet

– írta Von der Leyen az X közösségi oldalon.

Az Európai Bizottság elnökét a szkopjei repülőtéren Bojan Maricik európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes fogadta, aki szintén üdvözölte őt az uniós tagjelölt országban.

A Facebookra posztolt üzenetében azt közölte, hogy ez a látogatás pozitív jelzés a régió európai perspektívája szempontjából, és döntő pillanat az európai integrációs folyamatot tekintve is. Ursula von der Leyen találkozik Dimitar Kovacsevszki észak-macedóniai miniszterelnökkel, aki ünnepélyes fogadtatásban részesíti őt Szkopjéban a kormány előtt. A találkozó után a politikusok közös sajtótájékoztatót tartanak.

Von der Leyen ezután Pristinában folytatja többnapos látogatását a régióban, ahonnan kedden Podgoricába, majd Belgrádba indul. Utazását november 1-jén fejezi be Szarajevóban. Ahogyan azt az Európai Bizottság korábban is bejelentette, Von der Leyen utazása alkalmat ad a kétoldalú együttműködés megvitatására a térség államaival, és kitérnek az EU növekedési tervének nyugat-balkáni részére is.

Borítókép: Észak-Macedóniába érkezett Ursula von der Leyen, az EB elnöke (Fotó: Facebook, Bojan Maricik hivatalos oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.