Szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok a Hamász több pénzügyi közvetítőjét

A büntetőintézkedések a palesztin fegyveres szervezet Gázai övezetben, Szudánban, Törökországban, Algériában és Katarban tevékenykedő összesen tíz tagjára vonatkoznak.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 19:40
BIDEN, Joe
Tel-Aviv, 2023. október 18. Joe Biden amerikai elnök beszél az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet háborújával kapcsolatban Tel-Avivban egynapos izraeli látogatásának végén, 2023. október 18-án. A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol legalább 1400 ember életét vesztette. A Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 3300 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok szankciókat vet ki a Hamász palesztin terrorszervezet számos tagjára, illetve pénzügyi és vagyonkezelő érdekeltségeire – közölte az amerikai pénzügyminisztérium szerdán. A büntetőintézkedések a palesztin fegyveres szervezet Gázai övezetben, Szudánban, Törökországban, Algériában és Katarban tevékenykedő összesen tíz tagjára vonatkoznak, akik segítenek fenntartani és működtetni a Hamász több elemből álló befektetési portfólióját.

Az érintettek körébe tartozik egy, az iráni kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló katari székhelyű pénzügyi közvetítő, Muhammad Ahmad Naszrallah, aki az utóbbi években több tízmillió dollárhoz segítette hozzá a terrorszervezetet. A szankcióval sújtott személyek között van a Szudánban tevékenykedő befektető, Musza Muhammad Szalim Dudin, aki közreműködött abban, hogy a palesztin szervezet a közelmúltban húszmillió dollárhoz jutott. A Hamász befektetési hálózatának törökországi és algériai működtetői szintén amerikai szankciók alá kerülnek, valamint egy digitális pénzkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás is, amely a Hamász érdekeltségi körébe tartozik.

A szerdán bejelentett intézkedések nyomán a szankciókkal sújtott személyek és szervezetek minden, amerikai fennhatóság alá tartozó vagyontárgyát zárolják, és a velük üzleti kapcsolatokat ápoló szereplők szintén büntetőintézkedés alá kerülhetnek.

Az amerikai pénzügyminiszter a bejelentéskor közölte, hogy az Egyesült Államok gyors és határozott intézkedéseket tesz a Hamász pénzügyi támogatóival és közvetítőivel szemben. Janet Yellen felidézte, hogy az Egyesült Államoknak hosszú időre visszanyúló tapasztalata van abban, hogy hatékonyan vegye célba a terrorizmust finanszírozó pénzügyi szereplőket, és nem habozik ezt megtenni a Hamásszal szemben sem.

A közleményben megjegyezték, hogy az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonelemek felügyeletével foglalkozó irodája (Office of Foreign Assets Control) 2022 májusában már intézkedéseket hozott a Hamász titkos befektetési portfólióját kezelő személyek és szervezetek ellen.

A támadásokat megelőző év során három militáns csoport – a Hamász, a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ) és libanoni szövetségesük, a Hezbollah – nagy mennyiségű pénzhez jutott kriptovalután keresztül. A kriptopénzek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy megkerüljék a bankokat azáltal, hogy egyből és azonnal áthelyezik a tokeneket a „digitális pénztárcák” között, amelyeket általában egy kriptovaluta-tőzsdén tartanak.

Ari Redbord, a TRM Labs egyik szakértője szerint 

a Hamász az egyik legkifinomultabb kriptofelhasználó a terrorszervezetek között.

Próbálják védeni az adományozóik kilétét, már kikapcsolták azt a lehetőséget, hogy megosszák az adományozó címét, sőt azóta véletlenszerűen generált kriptocímeket ad nekik egy program, ami szintén védi a felhasználót. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszél az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet háborújával kapcsolatban Tel-Avivban egynapos izraeli látogatásának végén, 2023. október 18-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.