Netanjahu: Izrael Biden fegyverei nélkül is helyt tud állni

Benjámin Netanjahu kijelentette, hogy Izrael egyedül is helyt áll, miután az USA arra figyelmeztetett, hogy leállíthatják a fegyverszállításokat, ha a zsidó állam elrendeli a gázai Rafah teljes körű invázióját.

Forrás: BBC2024. 05. 10. 13:41
Egy férfi nézi, amint sűrű, fekete füst száll fel egy épületben az izraeli bombázások által okozott tűzből a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. május 10-én, az Izrael és a palesztin Hamász mozgalom közötti konfliktus közepette. Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több ezer ember menekült el a déli városból, miután az izraeli hadsereg hétfőn megkezdte az általa korlátozottnak nevezett hadműveletet, írja a BBC. Joe Biden amerikai elnök többször is figyelmeztette Izraelt a tervezett hadművelet kapcsán, mondván, hogy azzal Izrael átlépne egy vörös vonalat.

Peace And Security In The Middle East Conference In Warsaw
Benjámin Netanjahu a közel-keleti békéről és biztonságról szóló nemzetközi konferencia második napja előtt 2019. február 14-én. Fotó: NurPhoto/AFP/Mateusz Wlodarczyk

Netanjahu azonban elutasította az amerikai figyelmeztetést, mondván, hogy Izrael tovább fog harcolni.

– Ha kell, egyedül fogunk helytállni. Ha szükséges, a körmeinkkel fogunk harcolni – mondta a miniszterelnök.

Netanjahu az 1948-as, első arab–izraeli háborúra is hivatkozott:

A 76 évvel ezelőtti függetlenségi háborúban kevesen voltunk sokak ellen. Nem voltak fegyvereink. Fegyverembargó volt Izraellel szemben, de nagy lelkierővel, hősiességgel és egységgel közöttünk – és győztünk.

Netanjahu kormánya nyomás alá került, miután az Egyesült Államok felfüggesztette több ezer bomba szállítását, mivel attól tartottak, hogy ezek civil áldozatokat követelhetnek Rafahban. Biden a CNN-nek adott szerdai interjújában még ennél is tovább ment, és azt mondta, hogy ha a támadás folytatódik, felfüggesztené a tüzérségi lövedékek és más fegyverek szállítását is.

Israeli Defense Minister Gallant visits Israeli army units near Rafah
Yoav Gallant 2024. május 7-én meglátogatja a hadsereg egységeit Izrael és a Gázai övezet határán, Rafah közelében, Gázában. Fotó: Anadolu/AFP/Izraeli Védelmi Minisztérium

Yoav Gallant, Netanjahu védelmi minisztere elutasította az amerikai figyelmeztetéseket, mondván, hogy Izrael ellenségeinek és legjobb barátainak egyaránt meg kell érteniük, hogy az országukat nem lehet leigázni.

– Erősek leszünk, el fogjuk érni a céljainkat – tette hozzá.

Az ENSZ adatai szerint hétfő óta több mint nyolcvanezer ember menekült el Rafahból a folyamatos bombázások elől. Az ENSZ arra is figyelmeztetett, hogy a még mindig a városban menedéket kereső több mint egymillió embernek fogytán az élelme és az üzemanyaga, mert a közeli átkelőkön keresztül nem érkezik segély a városba.

Palestinians are displaced once again in Rafah
A Gázai övezetet és Egyiptomot elválasztó fal lábánál rögtönzött sátrakban élő palesztinok, köztük nők és gyerekek összepakolják sátraikat, és biztonságos területekre vándorolnak minden holmijukkal, amit magukkal vihetnek. Fotó:Anadolu/AFP/Hani Alshaer

Az izraeli csapatok a művelet kezdetén átvették az ellenőrzést, és lezárták az Egyiptommal közös rafahi átkelőt, az ENSZ szerint pedig túl veszélyes az Izrael felé újra megnyitott Kerem Shalom átkelő. Az izraeli erők közölték, hogy célzott rajtaütéseket hajtanak végre a városban maradt Hamász-sejtek ellen. Az izraeli kormány nem volt hajlandó kizárni egy teljes körű inváziót, ami az Egyesült Államok rosszallását vívta ki, és a fegyverszállítások leállításával fenyeget.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint a Biden-kabinet nem hiszi, hogy a Rafahba való betörés előremozdítaná a Hamász legyőzését, ugyanakkor az amerikai támogatást hangsúlyozta.

Az az érv, hogy eltávolodunk Izraeltől vagy nem vagyunk hajlandók segíteni nekik a Hamász legyőzésében, nem felel meg a tényeknek

– mondta.

John Kirby nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadó felszólal a napi sajtótájékoztatón a washingtoni Fehér Ház sajtótájékoztatójában 2024. május 6-án. Fotó: AFP

A palesztin média szerint két ember meghalt csütörtök délután egy izraeli légicsapásban Rafah al-Dzsineh városrészében, az egyik olyan keleti területen, amelynek kiürítésére utasították a helyi lakosságot az Izraeli Védelmi Erők (IDF), mielőtt megkezdték volna a szárazföldi hadműveletet. A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád közölte, hogy aknavetőbombákkal és páncéltörő rakétákkal vették célba az izraeli erőket a keleti külvárosban. A Hamász felrobbantott egy Rafahtól keletre lévő, robbanóanyaggal ellátott alagutat, melyben három izraeli katona halt meg. 

Az éjszaka folyamán a jelentések szerint legalább öt ember meghalt – köztük három gyerek, egyikük csecsemő –, amikor egy izraeli csapás eltalált egy család házat a nyugati Tal al-Sultan negyedben.

 

A békeegyezményre vonatkozó remények elhalványulnak

Izrael katonai hadjáratot indított a Gázai övezetben a Hamász megsemmisítésére, válaszul a csoport október 7-i dél-izraeli támadására, amelynek során az izraeli hatóságok szerint mintegy 1200 ember meghalt, 252 embert pedig túszul ejtettek. A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 34 900 ember halt meg Gázában. Izrael szerint 128 túsz eltűnt, közülük 36-ról feltételezik, hogy meghalt.

A hét hónapja tartó gázai háború után Izrael kitart amellett, hogy a győzelem lehetetlen Rafah elfoglalása és a Hamász utolsó megmaradt zászlóaljainak megsemmisítése nélkül. A béke reménye, amely a hét elején még közelinek tűnt, elhalványulni látszik.

Az izraeli és a Hamász-küldöttségek csütörtökön távoztak a kairói közvetett tárgyalásokról.

 

Borítókép: Rafah 2024. május 10-én, az Izrael és a palesztin Hamász mozgalom közötti konfliktus közepette (Fotó: AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.