Találat ért egy egyiptomi várost – de vajon ki lőtt?

Drón csapódott be Egyiptom egyik tengerparti városában. Egy egyiptomi tisztviselő a helyi médiával közölte: fenntartják a válaszcsapás jogát.

Forrás: Mandiner2023. 10. 27. 13:26
null
Askelón, 2023. október 13. A Gázai övezetbõl indított palesztin rakétatámadásban megsérült autók a dél-izraeli Askelónban 2023. október 13-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1500 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Tsafrir Abayov Fotó: Tsafrir Abayov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi média jelentése szerint legalább hat ember megsebesült, miután egy drón csapódott be az izraeli határ közelében lévő egyiptomi üdülővárosban, Tabában – számolt be róla a Mandiner.

Először rakétáról szóltak a jelentések, de később az egyiptomi média ezt drónra módosította. Megsérült egy mentőállomás létesítménye és a tabai kórház adminisztrációjánaklakóépülete – közölte helyi forrásokra hivatkozva az egyiptomi Al Qahera News.

A  csapás a Vörös–tenger térségéből származott

– mondta Daniel Hagari, az IDF szóvivője – számolt be a Times of Israel. Az izraeli lap szerint ez azt jelenti, hogy Izrael Jement gyanúsítja a csapással. 

– Az elmúlt órákban légi fenyegetést észleltek a Vörös-tenger térségében. Vadászgépeket vezényeltek a  területre, és az ügyet vizsgálják – mondta el Hagari.

– Értelmezésünk szerint az Egyiptomban történt becsapódás ebből a fenyegetésből ered. Izrael együtt fog működni Egyiptommal és az Egyesült Államokkal, és szigorítani fogja a Vörös-tenger térségéből érkező fenyegetések elleni védelmet – tette hozzá Hagari.

A Reuters jelentése szerint az egyiptomi Nuweiba városát is találat érte. 

Taba az izraeli Eilattal határos, amelyet nemrég gázai rakéták céloztak, míg Nuweiba mintegy ötven kilométerrel délebbre van, és valószínűleg a Hamász arzenáljának hatótávolságán kívülre esik.

Az incidens körülbelül egy héttel azután történt, hogy az Irán által támogatott jemeni húti lázadók megpróbáltak rakétákat kilőni Izraelre a Vörös-tengeren keresztül. Ezeket a rakétákat az USA és Szaúd-Arábia lelőtte.

Az egyiptomi média által idézett, meg nem nevezett biztonsági forrás szerint Egyiptom fenntartja magának a jogot, hogy válaszoljon a támadásra.

 

Borítókép: A Gázai övezetből indított palesztin rakétatámadásban megsérült autók (Fotó: MTI/AP/Tsafrir Abayov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.