Gyanúsan gyorsan érkeztek a riporterek az izraeli határra

Az Izrael-barát médiafelügyelő szerv kutakodik az ügyben.

2023. 11. 10. 9:18
null
Gázai övezet, 2023. november 5. Az izraeli hadsereg által 2023. november 5-én közreadott képen izraeli katonák szárazföldi hadmûveletet hajtanak végre a Gázai övezetben. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 9400 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/AP/Izraeli véderõk Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az HonestReporting (Őszinte tudósítás) nevű médiát vizsgáló szervezet közzétett jelentése etikai aggályokra hívja fel a figyelmet az október 7-i, Izrael elleni támadás körülményeinek kapcsán. Az Izrael-barát médiafelügyeleti szerv a kiadott anyagában olyan esetekre is rávilágít, amikor neves hírcsatornáknak dolgozó operatőrök „véletlenül” a kora reggeli órákban érkeztek a határhoz, ami szerintük kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy tudtak-e előre a támadásról.

A jelentés kiemel konkrét személyeket is. Hassan Eslaiah szabadúszó fotóriporter, a CNN-nek is dolgozott, és elsőként jelentkezett képanyaggal égő izraeli tankról és Izraelbe érkező terroristákról. Azóta letörölt X-bejegyzéseiben mindenféle sajtóigazolvány nélkül fotóztatta le magát az égő tank előtt.

Az Honest Reporting felhívja a figyelmet arra is, hogy az Associated Press (AP), az Amerikai Egyesült Államok legrégebbi és legnagyobb hírügynöksége az adatbázisában szereplő fotóról utólag eltávolította a fotósok neveit.

A Reuters forrásai kapcsán is aggályokat fogalmaz meg, ugyanis a hírügynökség közzétette Mohammed Fayq Abu Mostafa és Yasser Qudih gázai fotóriporterek fotóit, akik szintén a határon voltak, éppen amikor több tucat behatoló tört Izraelbe.

Bár megkeresésükre a CNN elmondta, hogy minden kapcsolatot megszakít Hassan Eslaiah-val, és az AP és a Reuters egyaránt azt írták, hogy nem volt előzetes tudomásuk a támadásról, a jelentés szerzői mégis azt állítják:

Úgy tűnik, hogy a határt nemcsak fizikailag, hanem újságírói szempontból is áttörték.

 

Borítókép: Az izraeli hadsereg által 2023. november 5-én közreadott képen izraeli katonák szárazföldi hadműveletet hajtanak végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Izraeli véderők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.