Megkezdődtek a holland választások

Az első exit pollt este kilenc óra környékén teszi közzé a közszolgálati média.

Forrás: MTI2023. 11. 22. 11:14
TIMMERMANS, Frans
Maastricht, 2023. november 22. Frans Timmermans, a Munkapárt és a Baloldali Zöldek (GL-PvdA) listavezetõje a holland elõrehozott parlamenti választásokon Maastrichtban 2023. november 22-én. MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn Fotó: Marcel Van Hoorn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandiában szerdán megkezdődtek a parlamenti választások, megnyitottak a szavazóhelyiségek, mintegy 13,3 millió állampolgár jogosult leadni voksát a képviselőház 150 tagjának megválasztására.

Az előre hozott választásra azután kerül sor, hogy Mark Rutte, az országot 12 éve irányító jobboldali-liberális miniszterelnök kormánya idén júliusban lemondott, miután nem jutott egyezségre egy migrációs politikai kérdésben, a menekültek családegyesítésének kezelésében.

A holland szavazók országszerte több mint kilencezer helyen adhatják le szavazatukat. A szavazóhelyiségek reggel fél nyolckor nyitottak, a szavazás 21 órakor ér véget. A holland közszolgálati média ezidőtájt teszi közzé az első exit poll felmérést.

Az előzetes felmérések azt mutatják, hogy szoros küzdelem várható a jelenleg kormányzó jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD), a jobboldali politikus Geert Wilders által vezetett Szabadságpárt (PVV) valamint Munkáspárt és a Zöldek választási szövetsége (GroenLinks/PVDA) között. A VVD illetve a GroenLinks/PVDA kormányfőjelöltei, Dilan Yesilgöz volt igazságügyi miniszter, és Frans Timmermans korábbi klímaügyekért felelős uniós biztos.

Egy kedden közzétett felmérés szerint Wilders pártja nagyon szűken megelőzte a VVD-t és GroenLinks/PVDA-t. Abszolút többséget egyik párt sem szerezhet, várhatóan legalább három párt koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz.

Borítókép: Frans Timmermans, a Munkapárt és a Baloldali Zöldek (GL-PvdA) listavezetője a holland előre hozott parlamenti választásokon, Maastrichtban 2023. november 22-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Marcel Van Hoorn)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.