„Marokkóibb” Mikulást akarnak Belgiumban

A brüsszeli Saint-Gilles negyed polgármestere szerint Szent Miklóst közelebb kell hozni az ottani marokkóiakhoz.

Forrás: V4NA2023. 11. 19. 20:55
null
Rakvere, 2017. december 3. A Mikulás-világtalálkozó egyik résztvevõje karján egy kisgyerekkel az észtországi Rakverében 2017. december 3-án. (MTI/EPA/Valda Kalnina) Fotó: VALDA KALNINA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean Spinette, a belgiumi Saint-Gilles polgármestere kijelentette, hogy nyitott lenne arra, hogy Szent Miklós a marokkói kultúrát is magáévá tegye a december 6-i éves rendezvényen, amelynek keretében egy szentnek öltözött férfi meglátogatja a környékbeli iskolákat – számolt be a V4NA hírügynökség.

Spinette kijelentette, hogy önkormányzata kapcsolatban áll a marokkói Berkane városával, és hogy a körzetének lakói közül sokan a régióból származnak.

Ez egy módja annak, hogy kapcsolatot találjunk a város muszlim közösségével

– mutatott rá. Mint mondta, jópofának tartaná, ha lenne egy Sidi Nicolas, aki klementint, egy mandarinfélét ajándékoz a gyerekeknek. A marokkói Berkane városa a klementintermesztésről ismert, a Sidi szó pedig arabul azt jelenti, hogy uram. Spinette azt is hozzátette, hogy

Számunkra Szent Miklósnak környezetbarátnak, a vallásokat tiszteletben tartónak és interszekcionálisnak kell lennie.

Miközben a belga polgármester megpróbálja Szent Miklóst muzulmánabbá és észak-afrikaibbá tenni – noha Szent Miklós keresztény és görög volt –, egy osztrák iskola idén teljesen megtiltotta a Mikulás látogatását.

Ahogy arról már a V4NA korábban beszámolt, a sokszínűség és a kulturális különbségek tiszteletben tartásának jegyében az osztrák Plainfeld község óvodájába idén nem látogat el a Mikulás.

 A Junge Freiheit című német lap arról számol be, hogy a salzburgi Plainfeld település egyik óvodája közölte a december 6-i Mikulás-látogatások mögött álló szervezőkkel, hogy a sokszínűség és a kulturális különbségek kérdései miatt nem látogathatnak el az óvodájukba.

A Salzburger Nachrichten beszámolója szerint az illetékesek idén úgy döntöttek, hogy távol tartják őt a gyerekektől, a Mikulás ugyanis hagyományosan olyan fejfedőt visel, amelyen jól látható keresztény jelkép található.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.