Szerb elnök: Pásztor István neve a szerb tankönyvekben is fennmarad

Alekszandar Vucsics búcsúbeszédében kiemelte, a magyar politikusnak sikerült összekötnie a legnagyobb szerb pártot és a legnagyobb vajdasági magyar pártot.

Forrás: MTI, Pannon RTV2023. 11. 04. 15:20
PÁSZTOR István; VUCIC, Aleksandar
Szabadka, 2023. november 4. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetõben Szabadkán 2023. november 4-én. Pásztor István 67 éves korában, október 30-án hunyt el. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pásztor István történelmi személyiség volt, akinek a neve nemcsak a magyar, de a szerb tankönyvekben is fennmarad – hangsúlyozta Alekszandar Vucsics szerb elnök szombaton Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén mondott búcsúbeszédében. Alekszandar Vucsics és Orbán Viktor miniszterelnök közösen búcsúzott Pásztor Istvántól, akinek a vezetésével a VMSZ a magyar és a szerb kormány stratégiai partnerévé vált. A szerb államfő hozzátette:

Pásztor Istvánnak sikerült összekötnie a legnagyobb szerb pártot és a legnagyobb vajdasági magyar pártot, a Szerb Haladó Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget, és összehozta a szerb vezetést Orbán Viktorral. Pásztor István mindig a megbékélésen dolgozott, mindig védte a magyar, de a szerb érdekeket is, és kompromisszumkésznek is mutatkozott, mert tudta, hogy megegyezés nélkül nincs előrelépés

A Pannon RTV közlése szerint Vucsics kiemelte, „Pásztor István a szerbiai politikai térkép egyik legfontosabb szereplője lett, aki nélkül lehetetlen volt elképzelni a teljes stabilitást és a legközelebbi kapcsolatokat a szerbek és a magyarok között”.

Minden alkalommal, amikor beszélgettünk választások előtt és után, vele soha nem voltak meglepetések. Nem voltak politikai trükközések, egy hellyel vagy fotellal több, az nem érdekelte. Azt akarom, hogy az ő itteni magyarjai ezt tudják, mert őt valami más érdekelte. Az, hogy hány út fog a magyar falvakban kiépülni, mennyi munkát, gyárat hozhatunk létre, és mi az, amit ide hozhatunk. Van egy szó, amiről emlékezni fogok rá, amit úgy használt, mintha a szerb nyelv az egyetlen lett volna számára. Kimentünk az elnökség teraszára, és néztük, mi volt mindaz, amit együtt meg tudtunk csinálni, és ekkor kezdtünk el beszélni a Belgrád–Budapest vasútról, és azt mondtam neki, ha csak ezt csináltuk meg volna Szerbiában, az se lett volna kevés. István felém fordult és egy furcsa kézmozdulattal azt mondta, ez csak egy csekélység volt ahhoz képest, amit közösen véghez vittünk

– idézte fel a szerb elnök.

Alekszandar Vucsics szerint most a szerbek és a magyarok ugyanazt érzik, hiszen egy olyan ember távozott, aki összekötötte a két népet. Felidézte, hogy két héttel Pásztor István halála előtt meglátogatta őt a kórházban, és akkor még erősnek tűnt, és a közös tervekről beszéltek.  „Halálával egy barátot, egy politikai vezetőt, egy csodálatos embert veszítettünk el” – hangsúlyozta. – Amit ő elért, arra talán senki más nem lesz már képes – tette hozzá. Végül úgy fogalmazott: Pásztor István meghalt ugyan, de tettei miatt még évekig, évtizedekig tisztelni fogják szerbek és magyarok.

Pásztor Istvánt több ezren, szerbiai és magyarországi politikusok, közéleti szereplők és magánemberek, a VMSZ tagjai és szimpatizánsai, valamint a családtagok kísérték utolsó útjára a szabadkai Bajai úti temetőben.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.