Végső búcsút vettek Pásztor Istvántól Szabadkán

A VMSZ elnökének búcsúztatóján beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök.

2023. 11. 04. 15:59
PÁSZTOR István
Szabadka, 2023. november 4. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének fotója a búcsúztatóján a Bajai úti temetõben Szabadkán 2023. november 4-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas tömeg vett részt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének szombaton, 14 órakor kezdődő temetésén. A szertartás a szabadkai Bajai úti temető Péits-kápolnájában volt. Pásztor István október 30-án, hétfőn, 67 éves korában hunyt el. A Pannon RTV közölte: a temetés egyházi búcsúztatással és közös imával vette kezdetét, majd az állami és közéleti személyek mondtak beszédet az elhunyt emlékére. A temetést megelőzően szerettei és tisztelői a Bajai úti temető Péits-kápolnájában róhatták le tiszteletüket.

A vajdasági magyar politikus búcsúztatásán Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök is beszédet mondott.

– Mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, szerbek és magyarok, anyaországi és külhoni magyarok – Kárpát-medencei, anyaországi és vajdasági magyarok – ezzel kezdte búcsúztatóbeszédét Orbán Viktor. – Pásztor István katonaként élt, katonaként harcolt és katonaként is ment el. Most a bajtársunknak kijáró tisztelettel búcsúzunk tőle – folytatta beszédét a magyar miniszterelnök. Kiemelte, ő volt az első, aki nemcsak remélte és hitte a nemzetek közötti megbékélést, hanem tett is érte.

Megtörten és zavartan állunk itt Vucsics elnök úrral, a szerb és a magyar népet képviselve, egy magyar férfi koporsója fölött, aki egybekovácsolt bennünket és összebékítette népeinket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki

– fogalmazott.

– Pásztor István történelmi személyiség volt, akinek a neve nemcsak a magyar, de a szerb tankönyvekben is fennmarad – hangsúlyozta Alekszandar Vucsics szerb elnök. Hozzátette: 

Pásztor Istvánnak sikerült összekötnie a legnagyobb szerb pártot és a legnagyobb vajdasági magyar pártot, a Szerb Haladó Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget, és összehozta a szerb vezetést Orbán Viktorral. Pásztor István mindig a megbékélésen dolgozott, mindig védte a magyar, de a szerb érdekeket is, és kompromisszumkésznek is mutatkozott, mert tudta, hogy megegyezés nélkül nincs előrelépés.

Vucsics kiemelte, „Pásztor István a szerbiai politikai térkép egyik legfontosabb szereplője lett, aki nélkül lehetetlen volt elképzelni a teljes stabilitást és a legközelebbi kapcsolatokat a szerbek és a magyarok között”.

A politikai szereplők beszédeit követően felcsendültek a harangok, az összegyűlt gyászolók pedig elkísérték utolsó útjára Pásztor Istvánt, majd örök nyugalomra helyezték a vajdasági magyar vezetőt – számolt be a Pannon RTV.

Pásztor István több mint 16 éven át, 2007-től mostanáig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot. Legutóbb idén májusban választották meg ismét pártelnöknek. Szabadkai városi képviselő, belgrádi parlamenti képviselő, valamint a vajdasági tartományi képviselőház elnöke is volt. Tavalyelőtt a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki, egy évvel később pedig a szerb köztársasági elnök a Gyertyaszentelő-napi érdemrend első fokozatát adományozta a VMSZ elnökének. Tavalyelőtt a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki, egy évvel később pedig a szerb köztársasági elnök a Gyertyaszentelő-napi érdemrend első fokozatát adományozta a VMSZ elnökének. (MTI)

Borítókép: Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének fotója a búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.